I USA har man godkänt produktion av kött som tas fram i labb genom djurceller, rapporterar PBS. Förhoppningen är bland annat att labbköttet ska hjälpa till att stoppa de så kallade klimatförändringarna. Men enligt kritiker kan det konstgjorda köttet komma att kräva ännu mer energi än vad vanligt jordbruk gör.
Förra året godkände Department of Agriculture i USA produktion av ”odlat kött”, eller labbkött.
Det handlar alltså om kött som tas fram i laboratorium.
Och argumentet som förs fram är bland annat att labbkött kan hjälpa ”klimatet”.
– Om vi ska lösa klimatproblemet behöver vi definitivt övergå från fossila bränslen till förnybar energi. Och vi behöver definitivt också övergå från intensiv djupuppfödning som äter upp en tredjedel av vår planet idag till en helt annan inställning, säger Josh Tetrick, vd för Eat Just, i PBS.
Kritiker hävdar dock att labbköttet kan kräva ännu mer energi än traditionellt jordbruk, eftersom cellerna som används också behöver ”matas”. För detta krävs stora resurser.
– Vi fann att odlat kött faktiskt kan ha en större påverkan än konventionellt lantbruk, säger Ned Spang, professor vid University of California, till PBS.