EU-toppen: Rysk seger hotar USA:s roll som ”global spelare”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s utrikeschef Josep Borrell. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

Västs stöd till Ukraina handlar inte om att ”vi älskar det ukrainska folket” utan även om egenintressen. Amerikanska och europeiska intressen kommer bli ”väldigt skadade” om Ryssland vinner, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i CNN.

Det är i en intervju med CNN som EU:s utrikeschef Josep Borrell påpekar att stödet till Ukraina inte bara handlar om generositet utan om egenintressen.

– Du vet, USA har ett mycket stort intresse av att stödja Ukraina. Annars ger man en fribiljett till Ryssland, och vi vet vad som händer då, säger han.

Enligt Borrell har ”vi inte råd att Ryssland vinner detta krig” för då kommer de ”amerikanska och europeiska intressena att bli väldigt skadade”.

– Det handlar inte bara om generositet, det handlar inte om att stödja Ukraina eftersom vi älskar det ukrainska folket, det är i vårt eget intresse. Det är också i USA:s intresse som en global spelare, någon som måste uppfattas som en pålitlig partner, som kan leverera säkerhet för de allierade.

Och det är därför som EU försöker få den amerikanska kongressen att godkänna Joe Bidens tilläggsbudget som skulle förse Ukraina med mer pengar, enligt Borrell.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program