Kritik när ministrarnas löner höjs

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Samtidigt som el- och drivmedelspriser skenar höjs arvodena för ministrarna i regeringen. Statsministerns arvode höjs med 4.000 kronor och övriga ministrar får 3.000 kronor mer i plånboken varje månad.

Ökningen innebär att statsministern nu tjänar 184.000 och övriga ministrar får ett arvode på 145.000 kronor.

På sociala medier väcker höjningarna på arvodena ilska. Många pekar ut de skenande el- och drivmedelspriserna som exempel på något som slår hårt mot vanligt folk. Andra pekar ut inflationen och andra tycker att arvodena snarare borde minska än öka.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand upprörs över ministrarnas arvoden, särskilt nu när politiska beslut gör att många svenskar fått det ekonomiskt tufft.

– Löneökningarna till statsråden är groteska och helt oberättigade. När miljoner svenskar nu oroar sig för hur ekonomin ska gå ihop, som ett resultat av chockhöjda el- och bränslepriser, vore det enda rätta av regeringen att frysa sina egna löner eller till och med sänka dem, säger Kasselstrand till Swebbtv Nyheter.

Foto: Gustav Kasselstrand (AfS)

Alternativ för Sverige går bland annat till val på att sänka arvodena för proffspolitikerna och få bort onödig byråkrati inom myndigheterna samt lägga ner onödiga myndigheter. Ministerarvodena har nästan fördubblats sedan år 2000, då fick en minister 75.000 kronor i arvode. Det nya förslaget innebär ett arvode om 145.000 kronor per månad.

– Klarar sig inte ministrarna på nuvarande 145.000 kronor i månaden? Hur tror de då att befolkningen ska klara sig på en medianlön som är ungefär en femtedel av den lönen, fortsätter Kasselstrand.

Statsminister Magdalena Andersson (S) gjorde nyligen ett utfall mot Sverigedemokraterna och menade att de numera är ett parti för Stureplan, Anderssons arvode på 184.000 kronor är samtidigt betydligt högre än vad många som går på Stureplans nattklubbar tjänar per månad.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program