Kristersson till Nato-motståndare: Lugna ner er – så processen kan fortsätta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Så kallade ”provokatörer” kan ta tillfället i akt och försöka hindra Sveriges Nato-ansökan. Det varnade statsminister Ulf Kristersson (M) för under en sen pressträff på tisdagskvällen. Det är inte läge att vara ”naiva” nu, sade han.

Det går inte så bra för Sveriges Nato-ansökan. Turkiet har tills vidare stängt dörren, efter den uppmärksammade koranbränningen i Stockholm.

Och nu varnar statsminister Ulf Kristersson för ”provokatörer” som inte vill att Sverige ansluter sig till den USA-ledda militäralliansen.

– Låt oss inte vara naiva. Det finns nu krafter och utanför Sverige som vill förhindra Sverige från att bli Nato-medlem. Och det är mot den bakgrunden som vi också ska se att det finns provokatörer som vill försämra Sveriges relationer till andra länder, som leder till att det svenska Nato-medlemskapet försenas.

Enligt Kristersson befinner sig Sverige i det svåraste utrikespolitiska läget sedan andra världskriget.

– Rysslands krigföring i Ukraina kommer trappas upp, efter det dödläge som just nu har infunnit sig, fortsatte han. Att Ukraina vinner är ett vitalt intresse för Sverige. Att Sverige kan försvara sig tillsammans med Nato är ett vitalt svenskt nationellt säkerhetsintresse.

Samtidigt ville Ulf Kristersson mana till ”lugn” och ”besinning”, så Nato-processen kan fortgå.

– Till lugn i processen, så att vi kan återkomma till fungerande samtal mellan Sverige, Finland och Turkiet och vårt gemensamma Nato-medlemskap.

Just nu råder en ”otroligt upphettad stämning, både i Sverige och internationellt” efter koranbränningen, och det är dålig för landet, hävdade han. Det krävs att ”30 av 30” Nato-medlemmar röstar för det svenska Nato-medlemskapet, påpekade statsministern.

– Det här får konsekvenser för svensk säkerhet.

Tills vidare blir det ”time out” i Nato-samtalen med Turkiet.

– Vi skjuter på några av samtalen som var inplanerade, sade Kristersson.

Regeringens inställning är att Sverige så gott som uppfyllt det avtal man ingått med Turkiet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program