Kristersson slår rekord: Skickar 3,5 miljarder till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är ”ett vitalt svenskt intresse” att skicka vapen och annat materiel till Ukraina. Det påstod statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff idag samtidigt som han meddelade att Sverige nu skickar ett rekordstort militärt ”stödpaket” till Ukraina till ett värde av nästan tre miljarder. Däribland ett avancerat luftvärnssystem, oklart vilket. Dessutom skickar man 720 miljoner kronor i så kallat humanitärt bistånd.

Den nya högerregeringen dundrar nu ut med ett enormt så kallat stödpaket till Ukraina.

Man kallar det för ett ”vinterpaket”.

Paketet är det största hittills och innehåller både militärt och humanitärt stöd samt stöd för rehabilitering av kritisk infrastruktur, skriver regeringen på sin hemsida.

”Det militära stödpaketet är större än alla de tidigare åtta stödpaketen… Innehållet i det planerade militära stödpaketet uppgår till en summa av cirka tre miljarder kronor. Detta är en miljard mer än summan av alla tidigare stödpaket med militär materiel tillsammans (cirka två miljarder)”, konstaterar man.

– Vi skickar nu ett rekordstort stödpaket till Ukraina, både humanitärt och militärt. Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, påstår Ulf Kristersson.

Därtill skickar man ett humanitärt och akut biståndsstöd som uppgår till cirka 720 miljoner kronor, varav 160 miljoner till Moldavien.

– Det är ett vitalt svenskt intresse att hjälpa till, sade statsministern på en pressträff.

Bland annat skickar man ett ”kvalificerat vapensystem för luftförsvar” inklusive kvalificerad ammunition, samt kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem. Men vilket luftvärnssystem det handlar om vill man av säkerhetsskäl inte säga.

Man skickar också personterrängbilar, personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät.

Regeringen skickar dock inte det svenska artillerisystemet Archer till Ukraina, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Enligt regeringen kommer man senare återkomma med ännu fler ”paket”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program