Krigshetsarna räddade inte Ukraina – landet förstördes

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vilka var det egentligen som brydde sig om Ukraina och det ukrainska folket? Knappast krigshetsarna som eldade på kriget. Ukraina hade aldrig någon chans att besegra Ryssland, säger journalisten Glenn Greenwald i Tucker on X.

Kriget i Ukraina har blivit ett komplett fiasko – för Ukraina och västvärlden.

Men krigshetsarna i väst som eldade på kriget med vapenleveranser borde kanske ha lyssnat på dem som ville få slut på konflikten genom diplomatiska medel.

Ukraina har nämligen i princip inte lyckats uppnå någonting. Man har bara förlorat 20 procent av landet, samtidigt som enorma mängder ukrainska soldater dött.

– Vi fick höra att de var så bekymrade för det ukrainska folket och Ukraina att USA var tvunget att skicka tiotals miljarder dollar dit och alla möjliga sorters vapen, säger Glenn Greenwald. Man översvämmade landet med vapen för att skydda ukrainarna. Och alla som, likt du och jag och andra, som stod upp och sade att detta inte är en bra idé och att det är kontraproduktivt, anklagades för att inte bry sig om det ukrainska folket och att vi hyllade ryssarna.

Ingenting av det var sant, påpekar Greenwald.

– Det fanns aldrig någon chans att Ukraina skulle vinna ett krig mot Ryssland, ett land som är mycket större och har en mycket bättre militär, fortsätter han. Det enda som kommer hända är att detta krig förlängs. Enorma mängder unga ukrainare, och sedan äldre ukrainare – inte frivilliga utan tvångsvärvade – kommer att dö. Och i slutändan kommer det ske förhandlingar som kommer göra att Ryssland kan skydda de östra delarna av Ukraina med ryskspråkiga och etniska ryssar som förtrycks av Kiev. De kommer behålla Kiev. Det finns ingen chans att dessa maximalistiska krigsmål någonsin kommer uppnås.

Till slut kommer väst och Ukraina alltså ändå tvingas förhandla med Ryssland, menar han.

– Nu är vi här, två år senare. Västvärlden är trött på att finansiera det här kriget. Motoffensiven som skulle förändra allt blev en enorm katastrof. De har nästan inga människor kvar som kan strida. De sliter ut 45-åringar och 50-åringar från bussar och skickar dem till fronten. Och nu har USA ett nytt krig som man är mer exalterat över.

– Vi är i en position där Nato måste be Ryssland att bara behålla 20 procent av Ukraina, vilket är vad de kontrollerat så gott som i ett eller ett och ett halv år utan någon förändring, samtidigt som tiotals miljarder dollar slösats bort och tusentals och åter tusentals människoliv släckts.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program