Kriget ”hotar EU:s stabilitet” – Europas maktelit vet inte vad den håller på med

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kriget i Ukraina hotar inte bara Ukraina utan även EU och Europa, mer än vad det hittills gjort. Lyckas Ryssland skapa en ny flyktingström till Europa kan allt brista. Det säger Swebbtvs Lars Bern i ett nytt program. Europeiska länder lider redan – inte bara av krigets konsekvenser utan av en ”vansinnig klimatpolitik” som under decennier försvagat Europa.

Ukrainakriget hotar hela EU. Det säger Lars Bern i Swebbtvs senaste omvärldsanalys.

Enligt Bern lever västvärlden i en illusion av att Ukraina vinner kriget. Men det stämmer inte. Att Ryssland backade i Kharkiv och Cherson var inga riktiga segrar på slagfältet, menar han.

Agerandet är inte helt olikt hur Ryssland genom historien har fört krig: backa för stunden i stället för att offra soldater i onödan. ”Den brända jordens taktik.” Ryssland gjorde Cherson i stort sett oanvändbart innan man drog sig tillbaka och slog läger på andra sidan av floden Dniepr.

– Att Ukraina har en chans att vinna kriget mot Ryssland är rena fantasier, säger Lars Bern.

Nu bombar Ryssland sönder Ukrainas vatten- och energiförsörjning. Landet blir mer och mer obeboeligt. Det slocknar, krossas, vilket kraftigt kan öka på flyktingströmmen till Europa.

Samtidigt bombar Ryssland sönder inte bara Ukrainas militär och vapen utan även Natos arsenal, eftersom det är ifrån väst som vapnen kommer.

Snart väntas Ryssland också sätta in hundratusentals nya soldater i konflikten, troligen för att genomföra en massiv offensiv och göra slut på kriget, när det passar.

Ryssland har nämligen inte bråttom. För det är ju inte bara fienden i Ukraina som nu lider och försvagas, utan även Europa och väst.

– Ryssen har inte bråttom. Kan de få igång en ny ordentlig flyktingström in i Europa undermineras den europeiska ekonomin ännu mer.

Europa har redan tagit emot flera miljoner ukrainska flyktingar. Men förmågan att hjälpa dem är inte hållbar och blir knappast bättre, menar Bern.

– Kommer det fem miljoner till så brister det, fortsätter han. Och regimen i Bryssel gör ingenting för att förbereda sig . Hela EU:s stabilitet är hotat av detta.

– Sedan ska man ju komma ihåg att vi pratar om ett Europa som i decennier har bedrivit en vansinnig klimatpolitik, som har underminerat vår styrka och förmåga att försörja våra länder med energi. Hade vi inte haft klimatpolitiken, hade detta varit ett oerhört mindre problem. Klimatpolitiken har gjort oss beroende av Ryssland. Vi har stängt kolkraftverk och sedan kärnkraftverken, vilket vi definitivt inte borde ha gjort.

Se hela programmet, som även diskuterar ”vaccinet” och andra intressanta frågor:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program