Klimat-Greta efter valet – vill bekämpa ”fascism och lögner”

”Vägra normalisera hat, hot, lögner och fascism”. Den uppmaningen har nu Greta Thunberg till människor i Sverige.

Det blågula blocket vann det svenska valet. Sverigedemokraterna växte stort över hela landet.

Igår avgick statsminister Magdalena Andersson (S). En stund senare avgick Centerpartiets ledare Annie Lööf, som varit en frontfigur för den så kallade ”liberala demokratin”.

Detta har fått nationalkonservativa röster att jubla, och vänsterliberala röster att jämra sig.

Rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité gick snabbt ut och varnade alla ”svarta och bruna” i Sverige att vara extra försiktiga på grund av valresultatet.

Annie Lööf hänvisar bland annat till den kritik och det ”hat” hon menar hon drabbats av.

– Det är under många år som jag, men också många andra politiker, levt under ett odrägligt klimat av hat och hot, sade Lööf till TT igår efter att hon avgått som C-ledare.

Nu tar även klimatalarmisten Greta Thunberg bladet från munnen.

”Att stå upp för alla människors lika värde är inte att hata eller att polarisera. Att stå upp mot dem som motarbetar alla människors lika värde är inte att hata eller polarisera. Vägra normalisera det som händer nu i Sverige. Vägra normalisera hat, hot, lögner och fascism”, skrev hon på Twitter igår.

Så här skrev Thunberg på valdagen:

”Ett samhälle där politiska partier systematiskt hånar och hatar barn som bara refererar till forskningen är ett sjukt samhälle. Antidemokratiska och populistiska vindar blåser starkt. Vi måste stå emot. Vi unga vädjar till er, stå på rätt sida av historien.”