Fram till och med början av 2022 hade Kina lyckats bygga upp gigantiska reserver av mat. Det handlar om så mycket som en majoritet av världens reserver av flera varor, däribland ris och vete, uppger Investerardygnet/Dagens PS. Varför?, undrar tidningen och påpekar att landets bunkring kommer ”lägligt” med tanke på den oroliga situationen i världen.
Världen kan stå inför en omfattande matbrist framöver, bland annat på grund av sanktionerna mot Ryssland. Men vissa länder är förberedda.
Kina har tagit ”prepping” till en ny nivå genom att bunkra upp med enorma matreserver, något Swebbtv tidigare diskuterat i ett program (se nedan).
I början av 2022 hade Kina 69 procent av alla majsreserver i världen, 60 procent av alla risreserver, 51 procent av världens reserver av vete samt 34 procent av världens lager av sojabönor, enligt Dagens PS som hänvisar till den japanska tidningen Nikkei.
En förklaring är att Kina, vars befolkning utgör 18 procent av jordens population, inte är självförsörjande på mat. Kina är ett de mest beroende länderna i världen av matimport. Men detta handlar om en bunkring så stor att den ändå väcker frågor.
Ett svar kan vara uteblivna matleveranser på grund av den situation som uppstått efter kriget i Ukraina. Eller att även Kina förbereder sig på sanktioner från västvärlden.
Ett av de länder som väntas drabbas hårdast av vetebristen är Egypten, som är världens allra största importör av vete, skriver Bloomberg.
”Billigt bröd är lika centralt för den moderna egyptiska statens legitimitet som det var för Rom på den tiden när imperiet matades med spannmålsexporten från Nildeltat”, skriver Bloomberg och hävdar att bara Kina kan rädda Egyptens veteimport.
Samtidigt har Sverige nedmonterat sitt beredskapslager, och det kommer ta ända fram till 2030 för att återställa lagren. Sverige väntas alltså ha matreserver först om åtta år. 2017 hade vi ett livsmedelslager som skulle räcka i en vecka om det blev kris.
Visste Kina något som Sverige inte visste?, undrar Dagens PS.