Ryssland lär inte genomföra något direkt militärt anfall mot Sverige och Finland om länderna ansöker om medlemskap i Nato. Så kan man åtminstone tolka ett inlägg i sociala medier från den förre ryske presidenten Dmitrij Medvedev. Men det kommer innebära stora förändringar för Östersjöområdet, som inte längre kommer vara kärnvapenfritt. Och spänningarna mellan stormakterna kommer öka. Enligt Medvedev har Ryssland inte samma konfliktförhållande med Sverige och Finland som man har med Ukraina.
Vad händer om Sverige och Finland går med i Nato? Kommer Ryssland anfalla direkt? Nja.
Enligt Dmitrij Medvedev, idag vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, skulle det innebära att Ryssland får fler direkta fiender och att man kommer tvingas vidta åtgärder vid gränsen mot Nato, som skulle mer än fördubblas.
Östersjön kommer inte längre vara kärnvapenfritt, förklarar han i ett inlägg på Telegram.
”Det betyder att Ryssland kommer få fler officiellt registrerade motståndare. Och hur ska vi svara på det? Utan känslor, och med ett kallt huvud. Hur många länder som är med i Nato – trettio eller trettiotvå – är för oss inte så viktigt. Två mindre länder, sett till deras betydelse och befolkning, gör inte så stor skillnad”, skriver Medvedev i sitt inlägg och fortsätter:
”Men om Sverige och Finland går med i Nato kommer alliansens gräns mot Ryssland mer än fördubblas. Naturligtvis kommer dessa gränser behöva stärkas kraftigt med markstyrkor och luftförsvar, betydande sjöstyrkor i Finska viken. Det kommer inte längre vara möjligt att tala om en kärnvapenfri status för Östersjön – balansen måste återställas. Fram till nu har Ryssland inte vidtagit sådana åtgärder och kommer inte att vidta dem. Men om vi tvingas: ja. Observera: vi föreslog inte detta, som hjälten i en berömd gammal film sa.”
Medvedev påpekar att det finns avgörande skillnader mellan Ukraina och Finland och Sverige, varför Rysslands agerande också kommer bli annorlunda. Anfallet mot Ukraina berodde på mellanhavanden som inte existerar med Finland och Sverige. Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014 och den rysktalande befolkningen i östra delarna av landet har varit hårt utsatt.
”Vi har inte territoriella tvister med dessa länder, som med Ukraina. Så priset för ett sådant medlemskap är annorlunda för oss”, förklarar Dmitrij Medvedev.
Nato-medlemskap för Finland och Sverige kommer initialt helt enkelt innebära ökade spänningar, kärnvapen i Östersjön och ökad militär upprustning, enligt Medvedev.
”Den allmänna opinionen i Sverige och Finland om Nato är delad ungefär på hälften. Och detta efter maximala ansträngningar från inhemska propagandister. Ingen vettig människa vill ha högre priser och skatter, ökade spänningar längs gränserna, Iskander-robotar, hypersoniska missiler och fartyg med kärnvapen bokstavligen på armlängds avstånd från sitt eget hem. Låt oss hoppas att förnuftet vinner hos våra nordiska grannar”, skriver han.