Kärnkraft och gas ges tillfällig ”hållbar” status

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den dragkamp som sker inom EU mellan kärnkraftsanhängare och kärnkraftsmotståndare ser ut att nå en tillfällig kompromiss. Frankrike med flera länder vill att kärnkraft ska räknas som en hållbara energiresurs i EU:s så kallade taxonomi. Detta motsätter sig Tyskland med flera länder.

Sverige är å sin sida politiskt splittrad i frågan, en majoritet i EU-nämnden vill se att Sverige ställer sig på kärnkraftsförespråkarnas sida. Detta har regeringen inte gjort trots det, men de har heller inte sällat sig till motståndarsidan än så länge.

EU-kommissionen sägs nu enligt rykten vilja sätta ner foten i frågan för att få parterna att nå en kompromiss. Där kärnkraften ska ges hållbar status i ytterligare tjugo år, förutsatt att slutförvaring av kärnavfallet garanteras.

Större delen av Europa genomlider en energikris, då beroendet av bland annat rysk gas ökat till följd av nedlagd kärnkraft och kolkraft. Vilken har ersatts med ineffektiv och väderberoende vindkraft. I Sverige larmar fler och fler hushåll med små ekonomiska marginaler om att de är tvungna att sluta värma upp huset som kräver elenergi och istället förlitar sig på ved. Veden rapporteras däremot vara slut på alltfler ställen i landet och priserna går upp kraftigt. EU har tidigare avslöjats velat försvåra både vedeldning och uttag av ved ur de svenska skogarna. Något som än så länge inte realiserats.

Energipolitiken blir en allt viktigare politisk fråga, detta till följd av energikrisen som i huvudsak skapats på grund av det europeiska utbyggnaden av vindkraften och successiva avvecklingen av kärnkraften.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program