Kan riksdagsdebatten bli ett superspridarevent?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP) tog av sig maskerna under onsdagens debatt i riksdagen. Foto: Riksdagen

Centerledaren Annie Lööf och Miljöpartiets språkrör Per Bolund var ”troligen” smittsamma under partiledardebatten i riksdagen i onsdags. Det bedömer i varje fall Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, uppger DN.

Efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen testade först Centerledaren Annie Lööf positivt för covid-19. Hon tog sitt test på kvällen.

Dagen efter testade även Miljöpartiets språkrör Per Bolund positivt för smittan.

Båda två deltog också på ett möte med övriga partiledare efter debatten.

Men var de smittsamma, om de nu verkligen bar på viruset? Både Annie Lööf och Per Bolund har sagt att de var symtomfria under onsdagen. Men det påstås inte spela någon roll.

– Om man testar positivt nästa dag så kan man utgå ifrån att man var smittsam dagen innan, säger Joakim Dillner till DN.

Professorn förutsätter därmed att det åtminstone fanns två covidpositiva i riksdagen under debatten. Enligt Dillner är viruset nu så pass utbrett att man kan bli smittad nästan överallt.

I riksdagen fanns även andra åhörare, personal och journalister.

Men Joakim Dillner tror inte att Lööf och Bolund smittat någon när de höll sina tal i riksdagen, eftersom det var ett avstånd på minst två meter från talarstolen till övriga åhörare.

Samtidigt hade de ju inte munskydd när de talade, påpekar han.

Enligt professorn avgörs smittrisken av hur välorganiserad debatten var för att undvika trängsel, både i själva kammaren och utanför, samt om deltagarna bar munskydd. Det hade varit säkrare om alla tagit ett covidtest innan debatten, menar han.

En uppmaning om att bära munskydd och hålla avstånd fanns på plats.

Men att smittan tagit sig in i riksdagen, förvånar inte Joakim Dillner.

Om någon annan, och i så fall hur många som smittades under debatten, återstår alltså att se. Statsministern Magdalena Andersson har redan testat sig. Men inkubationstiden måste ju först löpa för att sådana test ska bli relevanta, påpekar Joakim Dillner.

Tidigare har bland annat ett julbord i Oslo beskrivits som ett ”superspridarevent av omikron”. Det har också rapporterats om ”superspridarhändelser” av omikron i Danmark.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program