Kakabaveh kan ha sänkt ett svenskt Nato-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Om det stämmer att Amineh Kakabaveh har fått prokurdiska löften från Socialdemokraterna kan Sverige ”hälsa hem” när det gäller medlemskap i Nato. Det säger en statsvetare till DN.

Tisdagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson handlade inte bara om svensk inrikespolitik utan kan även påverka Sveriges försök att gå med i Nato.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh valde att lägga ned sin röst i omröstningen och därmed kan Johansson sitta kvar på sin post som justitieminister.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S) har bekräftat för TT att avtalet med Kakabaveh från förra året kommer upprätthållas. I avtalet står det bland annat att Socialdemokraterna ”avser att fördjupa sitt samarbete” med kurdiska PYD.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, säger Baudin till TT.

DN skriver att Kakabaveh uppgett sig ha fått löften från Socialdemokraterna ”att inte gå Turkiet till mötes i någon av hennes hjärtefrågor”.

– Om det stämmer att hon fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudins löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Nato-förhandlingarna, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, till DN.

Sverigedemokraternas Henrik Vinge anklagade i riksdagen idag regeringen för att sätta hela Nato-ansökan på spel för att rädda Morgan Johansson.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, skriver idag på sin blogg att ”president Erdogan nu får en möjlighet att utnyttja situationen och (felaktigt) hävda att Sverige låter terrorister ha politiskt inflytande i landet”.

”Den tid då landet befinner sig mittemellan den militära alliansfriheten och Natos försvarsgarantier måste minimeras. Sverige kan självklart inte gå med på alla president Erdogans krav – men vi måste vara beredda att kompromissa på vissa punkter”, skriver Expressen i en ledare med rubriken ”Statsministern valde Morgan framför Sverige”.

Inför riksdagens omröstning hävdade Kakabaveh att hon står upp för Sveriges självständighet.

– Det handlar om att Sverige inte ska låta sig påverkas av utländska makter. Det är Turkiet och Erdoğan som ställer krav på Sverige, en auktoritär Erdoğan som bedriver en rasistisk politik mot kurder i Mellanöstern och EU och här i riksdagen. Det här handlar om hur mycket Sverige ska låta främmande makt styra över vårt land. Ska vi anpassa vår mötesfrihet och yttrandefrihet efter Erdoğans krav? Det är i den här salen som Sveriges lagar ska stiftas, inte i andra. Jag försvarar Sveriges rätt att bestämma över sin egen inrikes- och utrikespolitik, sade hon i sitt anförande inför kammaren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program