Julian Assange fri – ”Resultatet av en global kampanj”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Skärmdump Wikileaks X-konto.

Julian Assange har släppts fri mot borgen och lämnat Storbritannien, efter förhandlingar med det amerikanska justitiedepartementet, uppger Wikileaks.

Wikileaksgrundaren Julian Assange har släppts fri efter tolv år. Detta efter en överenskommelse med USA:s justitiedepartement.

Enligt SVT kommer han erkänna sig skyldig till att olovligen erhållit och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation.

Åklagare rekommenderade ett fängelsestraff på 62 månader, men Assange ska få kredit för de fem år han suttit i brittiskt fängelse, rapporterar CBS News, varför han alltså kan släppas fri.

Assange har lämnat högsäkerhetsfängelset Belmarsh – och lämnat Storbritannien med flyg.

Enligt Wikileaks är avtalet ännu inte formellt slutfört.

”Detta är resultatet av en global kampanj som sträckte sig över gräsrotsarrangörer, pressfrihetsförkämpar, lagstiftare och ledare från hela det politiska spektrumet, hela vägen till FN. Detta skapade utrymme för en lång period av förhandlingar med det amerikanska justitiedepartementet, vilket ledde till ett avtal som ännu inte formellt slutförts. Vi kommer att ge mer information så snart som möjligt”, skriver Wikileaks på X.

Ett filmklipp visar hur han lämnar Storbritannien.

I år är det tolv år sedan Assange flydde in på Ecuadors ambassad i London. Han har suttit i Belmarshfängelset sedan 2019.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program