Julfriden bruten – ännu ett bombdåd under rekordåret 2023

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Ytterligare ett bombdåd genomfördes i Malmö dagen innan julafton och Sverige har ett nytt rekord i sprängningar. Antalet skjutningar fortsätter samtidigt att ligga kvar på höga nivåer.

Den systemhotande brottsligheten tar ingen paus under juletid och Sverige drabbades i år av 148 sprängningar fram till den 15 december enligt Polisens egen statistik. Förra året genomfördes totalt 90 bombdåd. Redan då var det nya dystra rekordet satt och sprängningarna har fortsatt efter det. Den slutliga statistiken för sprängningarna kommer att summeras i början av januari av Polisen.

Under gårdagen i Malmö kastades ett explosivt föremål in i en lägenhet, men enligt Polisens uppgifter ska ingen ha blivit skadad trots att det var personer i lägenheten. Polisen klassar det inträffade som mordförsök.

Under början av oktober beslagtogs över 200 kilo sprängmedel i Uppsala efter ett omfattande polisarbete, vilket kommenderingschefen i Polisregion Mitt då menade stoppat flera potentiella sprängdåd.

– Det är ett stort beslag av sprängmedel, och vi har i och med detta förhindrat flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar, konstaterar Dan Windt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisregion Mitt på Polisens hemsida.

Hur många fler bombdåd som drabbat landet om dessa 200 kilo varit tillgängliga för de systemhotande kriminella aktörerna är oklart.

Våldsdåden i Sverige biter sig därmed fast på skyhöga nivåer och underrättelsechefen i Polisregion Mitt Jale Poljarevius har kallat det rådande läget i Sverige för ett lågintensivt krig i en intervju med Aftonbladet.

Utöver bombdåden ligger även skjutningarna på mycket höga nivåer, fram till den 15 december hade 348 skjutningar genomförts och det motsvarar i princip en skjutning per dag. Förra året var det år som flest skjutningar uppmätts då 391 skottlossningar ägde rum.

Lennart Wallger som uppdaterar nya skjutningar och bombdåd på sin X-sida delger att det genomförts ett mord, nio mordförsök, fem knivattacker, fem skottlossningar, ett bombdåd och en mordbrand mellan 16 december och 22 december.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program