Brittiskt julfirande hotas – matvaror saknas och folket slåss om bensinen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Coronarestriktionerna har gjort det svårare för utländska lastbilschaufförer att ta sig in i Storbritannien. Stora logistikproblem orsakar nu bensinkris och tomma hyllor i matvaruhandeln. Människor bokstavligen slåss om bensinen.

Just nu pågår en bensinkris i Storbritannien, som enligt The Telegraph beror på flera faktorer, så som brist på lastbilschaufförer och covid-19. När restriktionerna släpptes ökade konsumtionen varpå leveranskedjorna inte räckte till.

Landet saknar så många som 100.000 lastbilschaufförer, skriver SVT, och den brittiska regeringen kommer därför erbjuda tidsbegränsade visum till 5.000 utländska lastbilschaufförer.

Men logistikproblemen har också skapat tomma hyllor i livsmedelsbutiker och gjort att stora snabbmatskedjor inte längre kan erbjuda allt på sina menyer.

Enligt SvD Näringsliv säger chefer för brittiska matbutiker att detta är ”den värsta krisen någonsin”. Både hyllor och frysdiskar gapar tomma. Julfirandet kan rentav vara hotat och restauranger tvingas stänga i brist på råvaror.

Regeringen har tio dagar på sig att lösa logistikproblemen om man vill ”rädda julafton”, skrev The Sun den 24 september.

– Om man inte hittar nya chaufförer de närmaste tio dagarna är det oundvikligt att vi kommer att se betydande störningar inför julen, säger Andrew Opie vid British Retail Consortium till tidningen.

Det har gått så långt att folk till och med slåss om bensinen. I söndags greps en man efter ett bråk på en bensinstation i norra London.

Förra veckan inträffade också ett bråk vid en Esso-station, där ungdomar slogs med vuxna, enligt The Independent.

Enligt en analys från tankesmedjan The Legatum Institute i slutet av förra året hade 700.000 fler britter hamnat i fattigdom på grund av coronasmittan och restriktionerna kopplade till viruset. Siffran innefattade 120.000 barn. Det totala antalet britter i fattigdom ökade därmed till enorma 15 miljoner, alltså 23 procent av befolkningen.

Philippa Stroud, verkställande direktör på The Legatum Institute, sade då att detta visar ett ”tydligt behov av en omfattande strategi för fattigdomsbekämpning i samband med Storbritanniens covidåterhämtning”, enligt The Guardian.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program