Elever får ”färgade armband” beroende på vaccinstatus

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: mattbuck

Flera brittiska studentkårer har nu infört covidpass för att studenter ska få delta i olika aktiviteter. Elever har till och med tilldelats armband färgade olika beroende på vilken vaccinstatus personen har, uppger The Telegraph.

Det är vid University of Bath som förstaårsstudenter tilldelats armband för att markera deras vaccinstatus. På kårens nattklubbar är covidpass ett krav. Personer har fått armband med en viss färg om de kan visa att de har tagit två doser coronavaccin eller har immunitet mot covid-19.

De som bara kan uppvisa ett negativt covidtest tvingas gå genom en annan kö.

En talesperson för Bath Students Union hävdar i The Telegraph att armbanden varit väldigt populära bland studenter och hjälpt till att skapa ”trygga tillställningar”.

Även vid Sheffield University krävs covidpass för att få delta i vissa aktiviteter.

De som är fullvaccinerade eller kan uppvisa ett negativt test erbjuds ”separata armband” för att gå före i köer, enligt den brittiska tidningen.

En andraårsstudent vid universitet säger att han känner sig utesluten och fruktar att bli skambelagd inför sina vänner, eftersom han saknar vaccinpass.

Tilltaget har skapat ilska bland föräldrar.

– Vi är oroliga för att vissa universitet i smyg har infört vad som motsvarar ett vaccinpass, säger Arabella Skinner, chef för föräldragruppen UsForThem, till The Telegraph och påpekar att det är ”oacceptabelt” att elever ska behöva avslöja sin personliga medicinska information för allmänheten.

Minst nio studentkårer i England kräver covidpass av studenter för att de ska få komma in på nattklubbar. Detta trots att åtgärden saknar stöd i lagen.

Vid Oxford och Cambridge har personal frågat elever om vaccinationsstatus.

Hittills har den brittiska regeringen skrotat planer på covidpass på grund av risken att människor utsätts för diskriminering.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program