Italiens förra premiärminister: Kriget avslöjar EU:s oduglighet och underkastelse till USA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Old Frayed European Flag" © Foto: fdecomite (CC BY 2.0)

Nu när Ukrainakriget pågått i ett och ett halvt år är det dags att göra en ”ärlig analys” av vad som skett och hur kriget har hanterats. Det skriver Italiens tidigare premiärminister Giuseppe Conte på Facebook. Enligt Conte har Natos strategi misslyckats.

Det är Italiens tidigare premiärminister Giuseppe Conte, som även leder Femstjärnerörelsen, som nu sågar västs hantering av Ukrainakriget.

I ett inlägg på Facebook, där han har 4,5 miljoner följare, fördömer han Rysslands invasion av Ukraina men kritiserar också starkt vad västvärlden sysslat med.

Eftersom det nu gått 18 månader sedan den ryska invasionen, tycker Conte det är passande med en ärlig och gedigen analys av konflikten.

Enligt Giuseppe Conte har västs försök att skada och isolera Ryssland helt misslyckats.

Natos strategi att trappa upp med ändlösa vapenleveranser har inte lett till önskat resultat. Varken den ryska militären eller presidenten har försvagats.

”De ekonomiska och finansiella sanktionerna mot Ryssland har inte drivit landet i konkurs, och de har inte heller kuvat dess ekonomi”, skriver han.

Vad konflikten däremot avslöjat är EU:s ”oförmåga att utveckla en effektiv gemensam strategi och uttrycka ett självständigt ledarskap, politiskt och ekonomiskt”. Konflikten har även uppdagat EU-politikernas underordnade till USA, enligt den tidigare premiärministern.

Dessutom har en halv miljon soldater dödats, påpekar han. För vad?

”När konflikten bröt ut bad vi i Femstjärnerörelsen omedelbart om ett starkt och tydligt åtagande att etablera dialog med alla motstridiga parter och fortsätta fredsförhandlingarnas väg… Vi har blivit attackerade och hånade av den krigiska propagandan med alla möjliga anklagelser och klander… Vi har alltid varit övertygade om att det var ett misstag att styras av besattheten att åsamka Ryssland ett militärt nederlag, utan att iaktta de geopolitiska framtidsutsikter som riskerar leda oss till en fastlåst bipolär internationell balans, enligt logiken av ett nytt kallt krig.”

Han tror också att kriget starkt kommer påverka det amerikanska valet, eftersom Bidenadministrationen spenderat så enormt mycket pengar på det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program