Italiens förra premiärminister: Frankrike sköt ner passagerarplan 1980 – skulle mörda Gaddafi

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lyfter fram betydelsen av moln. Foto: Swebbtv arkiv

Frankrike sköt ner ett italienskt passagerarplan 1980 i ett misslyckat försök att döda Libyens dåvarande ledare Muammar al-Gaddafi. Det hävdar Italiens tidigare premiärminister Giuliano Amato i en intervju med La Repubblica, uppger AP.

Det är i den italienska tidningen La Repubblica som Italiens förra premiärminister Giuliano Amato hävdar att det var en fransk missil som orsakade en flygplanskrasch i Medelhavet den 27 juni 1980, där 81 personer dog. Planet, ”Itavia Flight 870”, var på väg från Bologna till Palermo, när det kraschade. Händelsen kallas i Italien för ”massakern i Ustica”.

Men det ska alltså inte ha varit en olycka, utan ett franskt försök att mörda Libyens dåvarande ledare Muammar al-Gaddafi.

Fransmännens avsikt var egentligen att träffa ett libyskt militärflygplan, där Gadaffi skulle varit med. I stället träffades passagerarplanet.

Amato påstår också att Gaddafi fick ett tips från Italien, och att den libyska ledaren därmed inte gick ombord på det libyska planet i fråga.

”Vad som orsakade kraschen är ett av det moderna Italiens mest bestående mysterier”, skriver AP i sin artikel om uttalandet.

– Den mest trovärdiga versionen är att ansvaret ligger hos det franska flygvapnet, i samverkan med amerikanerna, som deltog i ett krig på himlen kvällen den 27 juni, säger Amato.

– En plan lanserades för att träffa flygplanet som Gaddafi flög på, men den libyska ledaren undkom fällan eftersom han varnades av Craxi (italiensk politiker).

Enligt Amato hade Nato tanken att simulera en övning med många flygplan där en missil skulle avfyras för att döda Gadaffi. Men efter händelsen förnekade Frankrike, USA och Nato all militär aktivitet som ska ha skett under natten, påpekar AP.

Enligt nyhetsbyrån har den nuvarande franske presidenten Emmanuel Macrons administration inte velat kommentera uttalandet.

”Giuliano Amato har gjort oerhört allvarliga uttalanden angående Ustica: det är absolut nödvändigt att förstå om det också finns konkreta saker som stödjer hans ord. Med tanke på vikten av Amatos uttalanden och hans betydelsefulla roll vid den aktuella tidpunkten, väntar vi på kommentarer från de franska myndigheterna”, skriver Italiens tidigare vice premiärminister Matteo Salvini på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program