Iran skickar beväpnade drönare till Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements

Under en presskonferens från Vita huset som bland annat ABC sände ifrån, sade sig USA:s president Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ha uppgifter om att Ryssland kommer erhålla beväpnade drönare från Iran. Ukraina har tidigare försetts med liknande vapensystem från väst och använt dem framgångsrikt.

Drönarna används för att angripa högvärdiga mål som motståndaren har och är ett förhållandevis billigt vapensystem. Mängder av videor har spridits på olika attacker som genomförts av drönare. Dels drönare som varit beväpnade med mindre bomber, men även drönare som genomför en enda attack genom att drönaren används som ett vapen, så kallade självmordsdrönare.

Redan den 29 juni genomförde Rysslands president Vladimir Putin ett möte med Irans president Sayyid Ebrahim Raisi och enligt The Guardian är Putin på väg till Teheran för ytterligare ett möte. Om detta är en indikation på att Iran på något sätt vill stötta Ryssland återstår att se. Det har spekulerats om att Ryssland, Kina och Iran samt andra länder kommer allt närmare varandra politiskt. Bland annat har Caspian Report gjort en analys som pekar ut att bland annat dessa tre länder kan närma sig varandra i vad som skulle kunna bli ett informellt alliansbygge. Mycket beroende på att länderna har gemensamma intressen eller gemensamma fiender.

Expressens expertkommentator på det ukrainska kriget, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, menade i en kommentar till Expressen att Iran och Rysslands eventuella drönaraffär ska ses som att man har gemensamma fiender.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program