Iran genomförde massiv robot- och drönarattack mot Israel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Iran har genomfört en vedergällningsattack mot Israel med hundratals drönare, ballistiska robotar och kryssningsrobotar. Enligt uppgifter från IDF:s talesperson (Israel Defence Force) ska en israelisk flygvapenbas erhållit lättare skador och en tio-årig flicka ska också ha skadats.

De absolut flesta av drönarna, ballistiska robotarna och kryssningsrobotorna ska ha skjutits ner av Israel, USA och Jordan enligt IDF:s talesperson. Exakt effekt av den iranska attacken har hittills inte kunnat bedömas av oberoende granskare. USA hade, enligt WSJ, sedan tidigare grupperat örlogsfartyg för att kunna bistå med luftvärnskapacitet och skjuta ner inkommande hot. Jordan, som är grannland till Israel, hade deklarerat innan attacken att allt som passerar deras luftrum kommer att bekämpas.

Iran deklarerade via X, från sitt FN-ambassadkonto, att de agerat i enlighet med artikel 51 om rätten till självförsvar. Iran menar att Israel ligger attacken mot deras ambassad i Damaskus, där bland annat högt uppsatta iranska militärer dödades. De kräver också i uttalandet att USA håller sig utanför konflikten mellan Iran och Israel.

Iran har hotat Jordan om de bistår Israel, enligt Alarabiya/Reuters, trots hoten bistod Jordan att skjuta ner robotar och drönare som passerade deras luftrum. Hittills har inga attacker riktats mot Jordan från iranskt håll.

Den svenska statsministern har fördömt Irans attack mot Israel på X. I kommentarerna till inlägget återkommer kritik mot uttalandet, då flera menar att Iran hade rätt till vedergällning efter attacken mot den iranska ambassaden.

Iranska specialförband har också genomfört en kapning av en israeliskt containerfartyg, som sedan transporterades till iranskt vatten enligt BBC.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program