”Inte tryggare” med Nato-medlemskap: Svenskar kan bli USA:s nästa proxyvapen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att Sverige och Finland går med i Nato är inget som gör dessa länder tryggare. Det är tvärtom en ”oklok politik”, tror Swebbtvs analytiker Stig Berglund. Nu rustar Europa för krig, vilket var precis det man skulle undvika. Historien upprepar sig.
– Vi kan bli komponenter i ett enormt schackspel där våldsamma krafter sätts i rörelse, säger Berglund till Swebbtv Nyheter.

Sedan andra världskriget har det funnits en förhärskande tanke i Europa att undvika krig och upprustning.

Nu har den kastats ut genom fönstret.

Sverige och Finland ska in i Nato. EU rustar upp och öser in vapen i Ukraina.

Samtidigt planerar USA redan att använda militärbaser i Finland.

– Jag är inte så säker på att det är bra för säkerheten i Norden att släppa till baser i vare sig Sverige eller Finland, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter.

– Flera amerikanska politiker, även republikanska, har sagt att krig via ombud är väldigt bra. Att förstöra Ryssland är alldeles utmärkt. Och att vi inte ska bli allt för humanitära i vårt tänkande. Att ukrainarna gör jobbet funkar bra. Jag är bara rädd för att finnar och så småningom svenskar också ska göra jobbet åt USA. Ska vi vara USA medan de kan göra saker och ting på andra håll?

– Rent allmänt kan man också säga att detta innebär den upprustning i Europa som vi egentligen inte ville ha.

Med Sverige och Finland i den amerikanska krigsalliansen Nato får USA ett nytt väldigt värdefullt militärstrategiskt djup i ett eventuellt krig mot Ryssland.

– Det är väldigt viktigt i striden om polarhaven och liknande, fortsätter Stig Berglund. Det är ju inte säkert vi bli indragna i krig om territorium, utan vi kan ju bli komponenter i ett enormt schackspel där våldsamma krafter sätts i rörelse. Det finns ju risk för kärnvapenbruk och liknande. Jag tycker inte det här känns tryggare, jag tycker det känns tvärtom, måste jag säga.

– Jag tycker det verkar vara en oklok politik.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program