Ingen frihet för ovaccinerade: ”De kan smitta de vaccinerade”

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: Regeringskansliet/Youtube

Personer som inte vaccinerat sig mot covid-19 måste fortsätta leva utan full frihet i samhället, trots att coronarestriktionerna släpps idag. Det är beskedet från Folkhälsomyndigheten. De ovaccinerade utgör nämligen en fara för samhället och andra eftersom de kan ”smitta de vaccinerade”.

I natt släpptes de flesta covidrestriktioner i Sverige. Därmed blir det fritt fram att till exempel gå på bio eller nattklubb, vilket vissa människor gjorde redan i natt.

Men regeringen och Folkhälsomyndigheten har delat in befolkningen i två delar, vaccinerade och ovaccinerade.

För den som inte är vaccinerad innebär dagens datum ingen förändring, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Då lever man egentligen kvar som innan den här dagen, sade han till SVT i morse.

Det finns alltså nya allmänna råd som bara riktar sig till de som inte tagit coronavaccinet, trots att coronavaccinen varken stoppar smittspridning, sjukdom eller död. Nyligen dog nära hälften av de smittade på ett vaccinerat äldreboende i Överkalix.

Råden för ovaccinerade motiveras med att de kan smitta de vaccinerade.

– Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer eftersom de löper en större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra. De kan smitta både de ovaccinerade och de vaccinerade eftersom inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, har Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt i ett uttalande.

Kravet är alltså att ovaccinerade tar vaccinsprutor som skyddar så dåligt mot covid-19 att de efter de blivit vaccinerade inte bör träffa ovaccinerade personer eftersom de då riskerar sjukdom.