”Inga tvivel” USA skapade biovapen i Ukraina: ”Bevisen överväldigande”

Foto: Swebbtv arkiv

USA har använt Ukraina för att tillverka komponenter för biologiska vapen. Det är den ryska militären helt säker på. Man har hittat ”gott om bevis” i de östra regionerna i landet, i Donetsk, Lugansk och Cherson, rapporterar RT.

Det råder inga tvivel om att USA tog fram biovapen i Ukraina. Det hävdar i varje fall Ryssland.

Bevisen är nämligen ”överväldigande”, enligt den ryska militären

Ryssland säger att man hittat gott om bevis på biovapen i Donetsk, Lugansk och Cherson.

Den ryska militären uppger sig ha intervjuat ögonvittnen och gått igenom cirka 2.000 sidor dokument som hittats i östra Ukraina.

I utredningen ingick även en parlamentarisk arbetsgrupp och federal brottsbekämpning.

– Vi hyser inga tvivel om att USA, under sken av att säkerställa global biosäkerhet, genomförde forskning med dubbla användningsområden, däribland skapandet av biologiska vapenkomponenter, i nära anslutning till ryska gränser, sade generallöjtnant Igor Kirillov, chef för Rysslands kemiska och biologiska skyddsstyrka, till statsduman på tisdagen.

Den ryska utredningen ska dessutom ha identifierat specifika individer som varit involverade i den militära bioforskningen i Ukraina.

– Ingen, inklusive västländer, har haft några tvivel om äktheten av de publicerade dokumenten, påpekade Kirillov.

USA har tidigare bekräftat biolabb i Ukraina, men påstått de varit lagliga.

I oktober förra året begärde Ryssland en internationell FN-utredning av biolabben i Ukraina, men detta blockerades i säkerhetsrådet av USA, Storbritannien och Frankrike.