Influensan överbelastar sjukhus: ”Dubbelt så många inlagda för det som för covid”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Just nu råder krisläge i vården i Stockholm, rapporterar SvD och Aftonbladet. Men på Södersjukhuset är det inte corona som är den stora boven, utan den årliga influensan.

Det är i Stockholm som vården just nu belastas hårt. På Södersjukhuset har det varit överfullt de senaste dagarna.

Men även Danderyd, S:t Görans sjukhus och Norrtälje sjukhus gick upp i stabsläge i tisdags, eftersom patienttrycket var så högt.

Enligt Andreas Fischer, specialistläkare i kirurgi och ordförande i Sjukhusläkarna i Stockholm, placerar man patienter i alla tänkbara utrymmen som finns.

– Tyvärr kommer det bara bli värre under storhelgerna, säger han till SvD.

Enligt tidningen är det numera dygnslång väntan på akuten på Södersjukhuset.

Nästa vecka planerar regeringen nya restriktioner på grund av covid-19. Men det är inte corona som är det stora problemet på Södersjukhuset, utan säsongsinfluensan.

– Det är början på den perfekta stormen. Just nu är det största problemet säsongsinfluensan, vi har dubbelt så många inlagda för det som för covid, säger Sven Klaesson, chefsläkare på Södersjukhuset, till Aftonbladet.

Men Andreas Fischer ser varken covid eller säsongsinfluensan som grundproblemet på Sös, utan egentligen handlar det om ett ”systemfel” som politikerna har orsakat, vilket lett till platsbrist, säger han i Aftonbladet. Tidigare i veckan kom också nyheten att Södersjukhuset ska spara 300 miljoner kommande år, vilket Fischer jämför med att spela monopol med människors liv. Med bättre vård, alltså med mer resurser, hade fler människor kunnat överleva svår sjukdom.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program