Hotnivån mot Sverige höjs – ”prioriterat mål” för islamister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Pressbild. Foto: Säkerhetspolisen

Terrorhotnivån mot Sverige höjs från 3 till 4, bekräftar Säpo. Anledningen är att islamister vill ge sig på Sverige.

På en pressträff på torsdagseftermiddagen bekräftade Säpo att terrorhotnivån mot Sverige höjs från 3 till 4 på en femgradig skala. Det innebär att hotet går från förhöjt till högt.

– Detta hot kommer bestå under en längre tid, sade Säpo-chefen Charlotte von Essen. Det har under året skett en succesiv försämring av hotbilden mot Sverige.

Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamister, enligt Säpo.

Men hotnivån höjs inte på grund av någon enskild händelse, betonar man.

Hotnivån höjs efter stor uppmärksamhet kring koranbränningarna, som eskalerat i samband med maktelitens försök att få in Sverige i den USA-ledda krigsalliansen Nato. Redan 2018 fanns det 785 så kallade ”islamistiska extremister” i Sverige, varav de flesta var födda utomlands.

Av någon anledning började Säpo-chefen även tala om ”högerextremister” och Ryssland.

– Samtidigt som vi nu under en längre tid har sett ett ökat fokus på Sverige från våldsbejakande islamis… islamistisk extremism, så ska vi också komma ihåg att hotet från våldsbejakande högerextremism kvarstår. Även desinformationskampanjer där Sverige under en längre tid utmålats som islamfientligt har bidragit till den ökade hotbilden. Beslutet att höja terrorhotnivån ska även ses i ljuset av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden, framför allt till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program