Hollande lurad av busringare – säger Minskavtalen skulle köpa tid åt Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Francois Hollande. © Foto: École polytechnique - J.Barande (CC BY-SA 2.0)

Två ryska skojare utgav sig för att vara Ukrainas förra president Petro Porosjenko och fick då under ett samtal Frankrikes tidigare president Francois Hollande att säga en rad avslöjande saker, rapporterar flera medier. Bland annat säger han att Minskavtalen var ett sätt att vinna tid och bygga upp den ukrainska militären mot Ryssland.

Det är de ryska skojarna Vovan och Lexus som ännu en gång lyckats lura en västerländsk ledare.

Den här gången handlar det om Frankrikes förre president Francois Hollande, som ledde de så kallade Minskförhandlingarna för att skapa fred i östra Ukraina.

Någon fred blev det uppenbarligen aldrig. ”Inte en enda punkt i avtalen har hittills uppfyllts”, kan man läsa på Wikipedia. I stället dödades cirka 13.000 människor. Sen kom Rysslands invasion.

De ryska skojarna utgav sig för att vara Ukrainas förra president Petro Porosjenko.

Under samtalet medger Hollande igen att det enda syftet med Minskavtalen var att köpa tid för att stärka Ukrainas stridsförmåga, skriver Tass.

– Och det är därför vi bör tala till stöd för Minskförhandlingarna, eftersom det var just under denna sjuårsperiod som Ukraina fick medel att befästa sig, säger Hollande i busringningen.

”Hollande medger att det verkliga syftet med överenskommelserna var att köpa tid för att beväpna och träna Ukrainas styrkor”, skriver RT.

Men den förra franska presidenten säger fler saker. Han säger också att Ukrainakriget kommer forma den nya maktbalansen i världen och att ”om Ukraina vinner, vilket jag helhjärtat vill, då skulle det tjäna som ett bakslag för auktoritära regimer” som Kina, Iran och Turkiet. Det avslöjas också att Petro Porosjenko spelade en ”nyckelroll” i att avsätta Ukrainas president fram till 2014, Viktor Janukovitj, och att driva Ukraina mot EU. Hollande säger, enligt RT, att om Porosjenko inte hade besökt Paris 2013 ”skulle det inte ha funnits någon Maidan (revolutionsrörelsen i Ukraina som ledde till statskuppen 2014, vår anm) och du skulle inte ha uppnått din seger”.

Även Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel har tidigare sagt att Minskavtalen var ett sätt att ”köpa tid” åt Ukrainas militär.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program