Onsdagen den 24 november 2021 går till historien som en av de mest turbulenta politiska dagarna i svensk historia. Magdalena Andersson (S) valdes till statsminister av riksdagen. För att strax därpå förlora budgetomröstningen och slutligen behöva be om att entledigas, då det tilltänkta regeringspartiet Miljöpartiet lämnade regeringen.
Magdalena Andersson (S) blev enligt formalia aldrig statsminister, hon lämnade in sin avskedsansökan innan regeringskonseljen med Hans Majestät Konungen genomförts – vilket är då den tillträdande regeringen formellt tar över styret över riket från övergångsregeringen. Stefan Löfvén fortsätter därför som statsminister. Det som utspelar sig i svensk politik är en kollaps för den rödgröna koalition som försökt styra landet i sju år. Flera gånger har Socialdemokraterna och Miljöpartiet varit i öppen konflikt med varandra. Likaså har de två stödpartierna till regeringen, Centerpartiet och Vänsterpartiet, varit i öppen konflikt med varandra. Flera gånger har också regeringen åkt på oerhört omfattande politiska nederlag.
– Den breda mitten har aldrig funnits, annat än i Annie Lööfs (C) huvud, menar journalisten och författaren Ingrid Carlqvist.
Sverigedemokraterna som för första gången varit med och förhandlat fram en budget tillsammans med andra partier, och dessutom vunnit budgetvoteringen i riksdagen var mycket nöjda.
– Jag yrkar bifall till utskottets förslag. Det är faktiskt första gången jag gör det, i alla fall inom ramen för ett budgetbetänkande, sa en uppenbart nöjd Oscar Sjöstedt som är finanspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna i riksdagen.
Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna stod enade i riksdagen, medan de fyra ingående partierna i regeringen och regeringsunderlaget utkämpade ett upprivande inbördeskrig inför hela väljarkåren. Splittringen inom den rödgröna koalitionen är nu värre än under sommarens regeringskris. De löften om höjda pensioner som Vänsterpartiet krävde från Socialdemokraterna, för att stödja Magdalena Andersson som statsminister, kommer i nuläget kräva Sverigedemokraternas stöd för att kunna genomföra. Om det skulle ske skulle det troligen skapa en mycket djup spricka mellan Miljöpartiet å ena sidan och Socialdemokraterna samt Vänsterpartiet på andra sidan.
– Jag får nog säga att dagens stora vinnare är Sverigedemokraterna, för de börjar nu på allvar få politiskt inflytande, menar Ingrid Carlqvist.