Hersh: Norge har en ”lång och grumlig historia av samarbete med amerikansk underrättelsetjänst”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Seymour Hersh. © Foto: Hossam el-Hamalawy (CC BY 2.0)

Norge har en lång historia av samarbete med amerikansk underrättelsetjänst. Det skriver nu Seymour Hersh i en ny artikel. Den norska flottan ska ha hjälpt CIA att attackera Nordvietnam redan för sex decennier sedan. Enligt Hersh är det alltså inte särskilt konstigt att Norge hjälpte USA med terrorbombningen av Nord Stream. Samtidigt säger Hersh till Aftonbladet att ”svenska flottan kände nog till detta”.

Den grävande journalisten Seymour Hersh fortsätter publicera information om sitt avslöjande att det var Nato-länderna USA och Norge bombade sönder Nord Stream i september förra året.

Att Norge var inblandat kanske kommer som en överraskning för vissa. Men det är det inte.

Norge var ett av de första länder som anslöt sig till den USA-ledda militäralliansen Nato.

Enligt Hersh skedde mycket av den hemliga planeringen och utbildningen för terrorbombningen i just Norge.

”Mycket skickliga sjömän och tekniker från den norska marinen” deltog, skriver Seymour Hersh i en ny artikel på sin Substack kallad ”Från Tonkinbukten (Gulf of Tonkin) till Östersjön”.

”Det enkla svaret är att den norska marinen har en lång och grumlig historia av samarbete med amerikansk underrättelsetjänst. För fem månader sedan resulterade detta lagarbete – som vi fortfarande vet väldigt lite om – i förstörelsen av två rörledningar, på order av president Biden, med internationella konsekvenser som ännu inte har bestämts”, skriver Seymour Hersh.

Enligt journalisten var en liten grupp norska sjömän även inblandade i en incident för cirka 60 år sedan som ledde till en ”tidig – och blodig – vändpunkt i Vietnamkriget”.

Norge ska då ha sålt ett antal snabba attackbåtar till den amerikanska flottan, som sedan användes av CIA för att genomföra hemliga attacker längs den nordvietnamesiska kusten, skriver RT om Hershs senaste artikel. Bemannade och ledda av norska sjömän ska båtarna ha fört specialförbandet US Navy SEAL till uppdrag som innebar ”mycket mer aggressiva mål som inkluderade tungt försvarade nordvietnamesiska radaranläggningar”.

Samtidigt har Aftonbladet till slut nu publicerat en längre artikel om terrorbombningen av Nord Stream. Dock har man låst den bakom betalvägg.

– Svenska flottan kände nog till detta, säger Seymour Hersh till Aftonbladet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program