Kina ökar det militära trycket mot USA genom att de enligt hemliga dokument förväntas förvärva en flottbas i Atlanten, enligt Wallstreet Journal. Vilket vid en väpnad konflikt i Taiwan där USA och Kina engageras kan betyda att kriget utvidgas till större områden.
Det är läckta hemliga dokument som Wall Street Journal kommit över som pekar på att Kina har förhandlat med regimen i Ekvatorialguinea om att hyra en flottbas. Detta skulle innebära att Kina skaffar sig möjligheter att agera med maritima stridskrafter i Atlanten vid en väpnad konflikt med USA. Vilket skapar ytterligare hot för USA och hotar deras maritima monopolställning de har haft fram tills nu.
Amerikanska generaler har varnat för att de kan förlora ett krig om Taiwan. Särskilt efter att Kina upprustat sin förmåga att använda militära kapaciteter långt utanför sitt eget lands gränser och territorialvatten.
– I det läget var trenden i krigsspelet att vi inte bara förlorade, utan förlorade snabbare, varnade generallöjtnant Clinton Hinote i en intervju med Yahoo News.
De amerikanska generalerna är ytterst oroade av den kinesiska framgrupperingen mot Atlanten i Afrika.
– Det här är ett signifikant hot. Jag tror om Kina skulle få en militär användbar marinbas vid den atlantiska kusten i Afrika, och med militärt användbar menar jag mer än ett ställa där de kan lägga till och fylla på drivmedel samt förnödenheter. Jag pratar om en hamn där de kan fylla på med ammunition och reparera skadade fartyg, sa general Stephen Townsend till senaten i april.
En väpnad konflikt behöver inte alltid utvecklas till fullskaligt krig mellan två länder. Stormakterna har ofta bedrivit det som kallas proxykrig mot varandra. I dessa typer av väpnade konflikter kan länderna bidra med materiel och utbildningsinsatser till vardera olika sidor, men det kan också involvera stridskrafter som hamnar i regelrätta slag mot varandra. Under Korea-kriget hamnade amerikanska förband i strid med kinesiska stridskrafter som involverade sig i konflikten på Nordkoreas sida. Den väpnade konflikten nådde däremot inte längre än så, det eskalerade aldrig till ett fullskaligt krig länderna emellan.
I fallet med Taiwan kan en väpnad konflikt begränsas till Taiwan och det omedelbara närområdet, men i ett läge där intensiteten går upp och USA:s maritima monopolställning i världen hotas kan det eskalera. Skulle Kina dessutom slå till mot USA:s baser i en första våg, skulle det likna det som japanerna gjorde mot USA under andra världskriget vid Pearl Harbour. Ett fullskaligt krig mellan de två stormakterna kan då bli ett faktum.