I riksdagen blev det en irriterad debatt mellan Moderaterna och regeringen. Debatten avhandlade det höga bränslepriserna som regeringen försökt skylla på kriget i Ukraina. Något som oppositionen kritiserat vid upprepade tillfällen.
Den moderata riksdagsledamoten Niklas Wykman menade under debatten att det blivit ”Dambergdyrt” att tanka bilen:
– Nu när det har blivit Dambergdyrt att tanka väcks många frågor kring hur Sverige fungerar. Den tidigare socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt pratade om klägget, eller Stockholmsklägget, som han menade var något slags symbios mellan en elit av socialdemokratiska politiker i Stockholm och andra som kanske levde utan någon större förståelse för hur villkoren i övriga landet egentligen var, inledde Wykman.
Wykman använde begreppet ”Dambergdyrt” då den svenska regeringen försökt att skylla hela prisuppgången på bränslena på Ryssland, detta efter att kriget i Ukraina brutit ut. Flera ministrar har bland annat kallat svenska rekordhöga bränslepriser för ”Putinpriser”. Priserna stegrade däremot kraftigt redan innan konflikten bröt ut och kriget i Ukraina är bara en adderad faktor som kan få priset att skena ytterligare. Vidare är svenska bränslepriser långt högre än i jämförbara länder såsom Finland och Danmark.
– Om vi slutar ta bilen till jobbet, om vi slutar hälsa på mamma på äldreboendet, om vi slutar skjutsa våra barn till och från fritidsaktiviteter – vad blir vi då för land och folk? Hur kul blir det då att leva här? Hur bra kommer Sverige att funka över huvud taget, fortsatte Wykman från riksdagens talarstol.
Finansminister Mikael Damberg menade under debatten att Moderaterna gav en splittrad bild av hur läget avseende bränslepriserna ser ut och vad som kan göras åt det.
– De som lyssnar på denna debatt kan få ett närmast schizofrent intryck av Moderaterna. Den ena moderaten står och säger att det är lite komplicerat och svårt, medan den andra moderaten säger att det är plättlätt och inga problem, sade Damberg.
Under tiden som debatten gick av stapeln i riksdagen genomförde Bränsleupproret en manifestation vid Kungliga Operan som ligger i närheten av riksdagen. Peder Bokenhielm som är talesperson för Bränsleupproret fick också träffa finansministern för att framföra sin syn på utvecklingen.