Harari: Mänskliga rättigheter och nationer är fiktiva berättelser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Yuval Noah Harari © Foto: Yuval Noah Harari (CC BY 3.0)

”Mänskliga rättigheter”, som inte minst västerländska politiker så länge tjatat om, är egentligen bara en fiktiv berättelse som människor hittat på. Detsamma gäller nationer, hävdar den israeliska professorn Yuval Harari i TedxTalks.

Det är i ett äldre anförande vid TedTalk, som professor Yuval Noah Harari, känd från bland annat World Economic Forum, förklarar att mänskliga rättigheter bara är en fiktiv berättelse som människor har hittat på.

– I dag i världen bygger många, kanske de flesta, rättssystem på den här idén om mänskliga rättigheter. Men mänskliga rättigheter är precis som Himlen, som Gud, en fiktiv berättelse som vi har uppfunnit och spridit runt. Det är kanske en väldigt trevlig berättelse, det kanske är en väldigt attraktiv berättelse – vi vill tro på den. Men det är bara en berättelse, säger han.

– Det är inte en verklighet. Det är inte en biologisk verklighet. Precis som maneter, hackspettar, strutsar inte har några rättigheter, har homo sapiens inte heller några rättigheter. Ta en människa. Skär upp honom. Titta inuti, så hittar du blod, hjärtat, lungor, njurar, men du hittar inte några rättigheter. Det enda ställe där du hittar rättigheter är i fiktiva berättelser som människor har uppfunnit och spridit.

Detsamma gäller inom andra områden, påpekar han.

– Stater och nationer är också, likt mänskliga rättigheter, likt Gud, likt Himlen, bara berättelser. Ett berg är en realitet. Du kan se det, ta på det, till och med lukta på det. Men Israel eller USA är bara berättelser. Väldigt kraftfulla berättelser, som vi kanske vill tro på väldigt mycket. Men de är fortfarande bara berättelser. Du kan inte se USA. Du kan inte ta på det eller lukta på det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program