Hans Blix varnar för att godkänna DCA-avtalet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Riksdagen bör inte godkänna det militära DCA-avtalet med USA innan det skett en grundlig diskussion i Sverige om avtalet, skriver Hans Blix på SvD Debatt. Avtalet ger USA obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser.

Det är juristen och den tidigare FN-inspektören Hans Blix som nu skriver att det så kallade DCA-avtalet med USA inte bör godkännas av riksdagen förrän det skett en grundlig diskussion.

Enligt Blix är DCA-avtalet långtgående och består av 10-åriga förpliktelser som berör rikets suveränitet och säkerhet. Trots det har det inte skett någon allmän diskussion om avtalet. Inte heller har avtalet uppmärksammats av Sveriges medier eller partier, förklarar han.

Vidare påpekar Blix bland annat att avtalet drastiskt skiljer sig från det värdlands­avtal som Sverige ingått med Nato. Där är det Sverige som avgör när Nato får verka på svenskt territorium, och varje Nato-aktivitet föregås av ett detaljerat genomförande­avtal.

”DCA-avtalet anger ingen liknande ordning. Det bygger på obehindrad tillgång till de 17 baserna och fri tillgång till Sveriges territorium genom generella på förhand givna godkännanden”, skriver Hans Blix på SvD Debatt.

Blix vill veta hur de svenska militärbaserna kommer få användas.

Riksdagen ska besluta om DCA-avtalet den 18 juni. Men Blix anser att riksdagens utrikes­utskott bör bordlägga propositionen om avtalet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program