Hamas-attacken Israels 9/11? – Många märkliga omständigheter bakom

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det finns en rad märkliga omständigheter som möjliggjorde Hamas attack mot Israel. Är det en slump, eller kände Israel till Hamas planer? Bland annat detta diskuterar Mikael Willgert och Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.
– Vi kan säga att det finns rätt goda skäl för olika cyniska beslutsfattare på olika nivåer att acceptera det här som nu har hänt. Även om det inte är de som har initierat det, så kan det vara som en liten skänk från ovan, säger Magnus Stenlund.

När inträffade Hamas attack mot Israel? Nästan exakt på 50-årsdagen av Jom kippur-kriget, eller Oktoberkriget 1973.

Detta gör det ännu märkligare att Israel inte skulle ha känt till angreppet i förväg, eller åtminstone haft höjd beredskap.

Även från amerikanskt håll har man sagt att Israel varnades av Egypten om vad som skulle ske.

– Vad som är väsentligt här är, att om man har en så väsentlig, tydlig dag eller månad att förhålla sig till, så höjer man beredskapen, i ett land som fortfarande är mycket militariserat, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. Det är ett land som har en mycket hög beredskap generellt, för de vet att de ständigt är utsatta för den här typen av attacker.

– Här har vi fått en situation där vapen först vandrat över Israels gräns för att ta sig till Gaza. Vi har en förbluffande mängd med Hamas-soldater som tagit sig in både landväg, via havet och luft, och lyckats med det. Samtidigt ska Iron Dome, skölden, ha varit tillfälligt ur funktion på något sätt, vilket återigen är en osannolik slump. Den har ju inte fungerat.

Enligt Stenlund kan man konstatera att det fanns ”så många tillfälligheter som var nödvändiga att sammanfalla för att göra det här anfallet till den, ur Hamas synvinkel, fullständiga succé”.

Exakt hur allt gått till går inte att fastställa. Stenlund drar paralleller till 11 september-attackerna i USA, som gjorde att den dåvarande amerikanska presidenten George W. Bush ökade i popularitet samtidigt som den djupa staten fick enorm makt.

– Här har vi då motsvarande intressen i Israel, att vända bort blicken från de problem som Netanyahu har. Och naturligtvis också kanske, ur USA:s synvinkel, att vända bort blicken från Ukrainakriget som man nu har insett håller på att gå helt åt fanders, och som man kommer bli tvungen att förlika sig med, i princip en total kapitulation. Det vill man naturligtvis inte utsätta sig för, men om man nu ändå insett att det kommer inträffa, finns det ju inget som är bättre än en ännu mer infekterad konflikt som tar fart. Vi kan säga att det finns rätt goda skäl för olika cyniska beslutsfattare på olika nivåer att acceptera det här som nu har hänt. Även om det inte är de som har initierat det, så kan det vara som en liten skänk från ovan.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program