Haaretz: IDF-helikopter sköt festivaldeltagare, enligt poliskälla

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: דג קטן/Wikimedia CC BY-SA 4.0 DEED

Hamas hade inte förhandskännedom om musikfestivalen Supernova den 7 oktober utan upptäckte den via drönare. Det är bedömningen som nu görs i Israel, rapporterar Haaretz.

Det är den israeliska dagstidningen Haaretz som nu rapporterar att Hamas sannolikt inte hade förhandskunskap om den israeliska utomhusfestivalen den 7 oktober, där dödssiffran nu reviderats upp till 364 personer, däribland 17 poliser.

Detta är den ”växande bedömningen i Israels säkerhetsetablissemang”, skriver tidningen.

Festivalen var ursprungligen planerad att äga rum mellan torsdag och fredag. Det var först på tisdagen som en extra festivaldag, lördagen, lades till. Att denna ändring skedde så sent stärker bedömningen att Hamas inte kände till festivalen innan, förklarar Haaretz.

Bedömningen baseras också på förhör och polisens utredning.

Dessutom ska de flesta av festivaldeltagarna ha lyckats lämna området innan Hamas anlände.

Utredningen tyder också på nåt annat:

”Enligt en poliskälla tyder utredningen också på att en IDF-stridshelikopter som kom till platsen och sköt mot terrorister tydligen också träffade några festivaldeltagare”, skriver Haaretz.

Även Al Jazeera har rapporterat om detta.

”Första polisutredningen av Supernova-festivalen fann också israeliska styrkor ansvariga för en del dödsfall… Polisutredningen fann också att en israelisk militärhelikopter öppnade eld mot angriparna men också träffade vissa människor som deltog i festivalen”, skriver nyhetskanalen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program