Genombrott i fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Government of Ukraine/Wikimedia

Enligt uppgifter från RT ska ett genombrott i fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland ha skett. Till följd av detta har Ryssland lovat att genomföra neddragningar av militär aktivitet kring huvudstaden Kiev och staden Tjernihiv.

Ryssland ska enligt uppgifter från RT också gått med organisera ett möte mellan den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin, detta ska ske under samma dag som den slutliga versionen av ett fredsavtal signeras.

Putin sades från början bara redo vilja träffa Zelenskyj efter det att ett avtal var undertecknat. Zelenskyj ska däremot ha insisterat på att personligen få träffa Putin för att underteckna fredsavtalet när det är utformat och klart, samt preliminärt godkänt av ländernas utrikesministrar.

Den ryska fredsförhandlare Vladimir Medinsky sade enligt RT att samtalen i Turkiet varit konstruktiva och att länderna förhandlat fram ett skriftligt förslag till fredsavtal, vilket inkluderar ett löfte från Ukraina om att förbli militärt neutralt. Ukraina ska enligt detta avtal också avstå från att förvärva massförstörelsevapen. Förslaget som arbetats fram under förhandlingarna kommer att granskas av ländernas politiska ledningar.

Knäckfrågan avseende de av Ryssland erkända utbrytarrepublikerna och den ryska annekteringen av Krim verkar ha lämnats utanför fredsuppgörelsen. Således kan situationen riskera återgå till hur den var tidigare, där vissa stridigheter mellan Ukraina och de ryskstödda utbrytarrepublikerna fortgår och att det därmed inte blir en totalt avslut på konflikten i Ukraina.

Om detta leder fram till ett fredsavtal i närtid återstår att se, det tidigare framförhandlade Minsk-fördraget som skulle garantera lugn i Donbasskriget ledde fram till anklagelser om överträdelser från båda sidor. Huruvida löftena om neddragning på de militära operationerna kring Kiev och Tjernihiv blir av återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program