Gaza och Ukraina en ”växande PR-katastrof” för USA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En förkrossande majoritet av FN:s generalförsamling röstade för en omedelbar vapenvila i Gaza. Antalet dödade i Gaza är nu uppe i cirka 19.000 människor. Detta är en ”PR-katastrof” inte bara för Israel utan ännu mer för USA, som röstade nej till FN-resolutionen. Det säger analytikern Stig Berglund till Swebbtv Nyheter. Enligt Berglund kommer allt fler länder att börja genomskåda USA:s dubbelmoraliska utrikespolitik.

Tidigare i veckan röstade FN:s generalförsamling för en omedelbar vapenvila i Gaza. En stor majoritet röstade för resolutionen. 153 länder röstade för och bara 10 emot.

USA, som var den enda stormakt som röstade nej, saknar vetorätt i generalförsamlingen.

– Det där var ett flagrant bakslag, kan man säga, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter. I det korta perspektivet påverkar det nog inte Israels offensiva möjligheter, så länge de får vapen, ammunition och bomber från USA. Men i ett längre perspektiv är generalförsamlingens resolutioner ett stort politiskt bakslag för Israel och ännu mer för USA.

– Det här Gazakriget är en växande PR-katastrof precis som Ukrainakriget kommer bli när det rullar fram hur det egentligen gått till. Det blir allt tydligare för allt fler länder att USA griper in där det passar dem, sedan misslyckades de och åker hem när det blir jobbigt. Vi är inne i en övergripande försvagning av USA som kommer rulla på år ut och år in.

Gazakriget lär fortsätta ett tag till, men omständigheterna och möjligheterna kommer förändras, enligt Berglund.

– Hela den här internationella utvecklingen kommer tvinga USA att moderera sin politik.

– Och allt eftersom tiden går kommer Europa uppfatta USA:s agerande som statsegoism på andras bekostnad, fortsätter han.

USA begär återhållsamhet från de stridande parterna samtidigt som man ger Israel allt de ber om. Men detta dubbelspel kommer allt fler att genomskåda, säger Stig Berglund.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program