Gävlebocken brändes ner – rekordsviten bruten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil digital övervakningskamera

Gävlebocken har brunnit ned, branden inträffade 03.38 på morgonen och den var övertänd innan brandkåren han släcka. Även den mindre bocken ska enligt uppgifter vara utsatt för skadegörelse och även den har brunnit ned, detta enligt ett pressmeddelande från Polisen.

En man i 40-årsåldern greps på platsen misstänkt för att ha satt eld på Gävlebocken. Vittnen såg en man byta om i närheten av Gävlebocken. Personer ska konfronterat mannen och då ska han ha sagt att han ”inte har någon tändare”. Polisen inledde jakten efter förövaren på platsen och kunde snabbt hitta den utpekade mannen som hade sot på händerna. Signalementet som angivits på den som tände på stämde också.

Brottsrubriceringen är grov skadegörelse vad avser stora bocken och skadegörelse avseende den lilla.

Gävlebocken är en viktig symbol för staden Gävle och den är internationellt känd. Förra året slogs ett rekord då bocken överlevde fyra år i rad, rekordet innan det låg på två år i rad.

– Han (Gävlebocken reds.anm.) har ett stort värde för oss, alla Gävlebor och runtom i världen. Han har ju spridit både julglädje och julkänsla som världens största julsymbol, sa Rebecka Steiner i en intervju till Swebbtv Nyheter förra året när rekordet slogs.

Minst två kända försök gjordes för att tända eld under de fyra år som utgjorde rekordåren. Mellan 1969 och 1980 var Gävlebockens svarta år, då brändes den ner eller saboterades varje år med undantag för 1975 då den antogs kollapsa av sig själv. År 1973 genomfördes den mest spektakulära kuppen någonsin mot Gävlebocken, då den stals av en man som tog den hem till sig. Straffet för mannen blev två års fängelse för grov stöld.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program