Från nedrustning till politisk kärnvapen-arrogans: ”Inte en fråga som bör nonchaleras, utan hanteras”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Dagens politiska ledare har av någon anledning blivit nonchalanta när det gäller hotet från kärnvapen. Så var det inte innan. Tidigare var fokus att minska antalet kärnvapen och sluta avtal för att nå detta ändamål. Men något har hänt i världen.
– På något vis verkar man kollektivt ha bestämt sig för att det inte är en fara. Men det är klart det är en fara, säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund i ett nytt program.

Det är i ett nytt avsnitt av Swebbtv Vetenskap som Stig Berglund diskuterar kärnvapen och vad det till exempel skulle innebära om en atombomb släpptes över Stockholm.

Men det har hänt något när det gäller diskussionen om kärnvapen.

Förr togs denna fara på stort allvar, men nu har en märkbar nonchalans letat sig in i frågan, trots den mycket allvarliga situationen i Ukraina.

Tidigare var uppfattningen att man skulle rusta ner. Idag är det snarare tvärtom.

– USA var väldigt mycket för nedrustningsavtal, påpekar Stig Berglund i Swebbtv. Efter Ronald Reagan blivit skjuten låg han på sjukhus och tittade på en film som heter ”The Day After”, som beskriver vad som händer om en medelstor amerikansk stad utsätts för en kärnvapenattack. Han blev väldigt illa berörd av denna film. Han frågade militären om det som filmen beskriver verkligen var korrekt, och fick svaret att det troligen är ännu värre. Det var då han bestämde sig för att så här kan vi inte ha det. Vi måste bli av med så mycket som möjligt. Det är dags att förhandla med Sovjet, Michail Gorbatjov. Så de nådde ju fram till en del avtal.

– Det fanns alltså en tid när båda parter var inställda på att detta skulle reduceras.

Det har funnits en rad avtal som gått ut på att hålla nere antalet kärnvapen. Men i dag är bara ett av dessa avtal i effekt.

INF-avtalet var ett viktigt avtal om kärnvapennedrustning som ingicks mellan Sovjet och USA 1987. Det skrevs på av just Ronald Reagan och Michail Gorbatjov under ett möte i Washington. Men i början av 2019 lämnade USA avtalet. Omedelbart efter det lämnade även Ryssland.

– Dagens tvärsäkra ledargeneration, utan krigserfarenhet, hanterar de här riskerna med större nonchalans än vad som är passande, säger Stig Berglund.

Strax innan Liz Truss blev Storbritanniens premiärminister i september i år förklarade hon tveklöst att hon är redo för uppdraget att använda kärnvapen om så skulle behövas. Hon ”verkade känslolös” när hon besvarade frågan, rapporterade brittiska The Independent.

– När jag var liten grabb så förstod man att det fanns en risk, ett hot, fortsätter Stig Berglund.

– Alla var liksom varse det.

Men idag verkar man inte tänka på samma sätt.

– På något vis verkar man kollektivt ha bestämt sig för att det inte är en fara. Det är klart att det är en fara. Det säger sig ju självt att det är en fara.

– Detta är ett problem. Det finns en stor risk. Tror jag att det kommer bli ett kärnvapenkrig? Nej, det tror jag egentligen inte, säger Stig Berglund. Men det finns ju en risk som man inte kan nonchalera utan bör hantera på något sätt.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program