Försvarsdebatten kokar i Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten ©

Den försvarspolitiska debatten kokar i landet, både på sociala medier och i riksdagen. Liberalerna kräver att Sverige ska utlösa delar av den så kallade beredskapskrediten för att snabbt kunna utrusta Försvarsmakten där det finns materiella brister. Sverigedemokraterna har sedan tidigare krävt höjningar av försvarsanslaget.

I ett tal meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) att Försvarsmakten och civilförsvaret kommer behöva få ett omfattande budgettillskott.

– Det är uppenbart att takten nu måste öka. Därför meddelar jag att regeringen kommer att ta initiativ för ytterligare resurstillskott till totalförsvaret, sa statsministern.

– Sveriges försvarsförmåga behöver stärkas. Upprustningen tidigareläggas. Sverige ska ha ett starkt försvar. Ett totalförsvar av svenska folket och för svenska folket, fortsatte hon i talet.

Foto: Faksimil regeringens webbtv (Magdalena Andersson)

Hennes påstående om att regeringen tar initiativ i försvarsfrågan möts av kritik från många håll. Detta då Socialdemokraterna förvisso velat skjuta till en del pengar, men hela tiden hållit igen jämfört med vad till exempel Sverigedemokraterna och Liberalerna har krävt. Dessa två partier har pekat ut att Sverige måste sikta på att snarast nå 2 procent av BNP vad avser finansieringen av försvaret.

I riksdagen genomfördes en debatt med anledning av Riksrevisionens granskning av statens arbete med att stärka arméstridskrafterna. Både regeringen och till viss del Försvarsmakten får kritik för uppbyggnaden av krigsförbanden. I sin reservation, till utskottets helhetsförslag på lösningar, menar Sverigedemokraterna att regeringen behöver se till att det råder balans mellan internationella insatser, förbandsproduktion och att de internationella insatserna inte konkurrerar med förbandsproduktionen. Förbandsproduktion är synonymt med att Försvarsmakten utbildar, utrustar och beväpnar förband som avses användas vid väpnad konflikt.

Foto: Riksrevisionens granskning

Under debatten gick Roger Richthoff, Sverigedemokratisk riksdagsledamot och tidigare försvarspolitiska talesperson, till angrepp mot den vad han menar är underfinansiering relativt de målsättningar som satts upp för Försvaret.

– Jag skulle vilja återvända till underfinansieringen av förra försvarsbeslutet, inledde Richthoff.

– För Sverigedemokraternas del så har vi hela tiden lagt en annan budget, mycket kraftigare budget än någon annan här (i riksdagen reds.anm.) för att fullfölja Värnkraft. Bara före jul la vi tre miljarder mer än något annat parti, fortsatte Richthoff.

Foto: Roger Richthoff (SD) under debatten

Försvarsberedningen, där alla partier är representerade, kommer sammanträda för att se över finansieringsplanen. Det troliga utfallet är omfattande förstärkningar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program