Förstörd kabel mellan Sverige och Estland – ”Det är nya tider nu”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Försvarsminister Pål Jonson (M). © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det har nu upptäckts en skada även på en telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland. Rent tidsmässigt ska skadan ha uppstått samtidigt som när ledningarna mellan Finland och Estland saboterades för drygt en vecka sedan, förklarade den svenska regeringen på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Nyligen saboterades en gasledning och en datakabel mellan Finland och Estland.

Nu har det även inträffat en skada på en telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland, dock inte inom svensk territorialvattenzon eller svensk ekonomisk zon.

– Vi kan i dagsläget inte bedöma vad som har orsakat den här skadan. Det är inte ett totalt kabelbrott men en partiell skada på den här kabeln, förklarade Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M), på en pressträff på tisdagen.

Skadan ska ha uppkommit i ett närliggande tidsfönster till förstörelsen av ledningarna mellan Finland och Estland, enligt Bohlin.

– Regeringen ser allvarligt på det rådande läget, påpekade Pål Jonson (M).

– Det är nya tider nu, sade marinchefen Ewa Skoog Haslum. Det är ett väldigt intensivt läge vi har ute till sjöss. Det är väldigt mycket rörelse på ytan. Och allt det som sker under ytan är precis det här förnekbara, de här stora utmaningarna, hur vi skulle kunna övervaka vattenvolymen.

Det ska inte ha uppstått något produktionsbortfall på kabeln, utan det handlar alltså om en partiell skada. Det är en telekommunikationskabel som fortfarande går att använda.

– Vi kan inte utesluta någonting. Vi vet inte vad den här skadan beror på. Det behöver undersökas närmare. Men vi kan inte utesluta någonting och vi konstaterar att den här skadan har uppkommit nära i tid och rum i förhållande till de andra redan sedan tidigare kända skadorna, sade Carl-Oskar Bohlin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program