Försök till ny statskupp i Iran? – ”Oppositionen” beväpnad med smugglade vapen, enligt John Bolton

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Bolton. © Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Vapen smugglas just nu i Iran via Irak för att stärka den så kallade oppositionen i landet. Det säger Vita husets John Bolton i persiska BBC, rapporterar PressTV. Bolton tror att de pågående protesterna i landet kan få större effekt än tidigare.

Det är Vita husets förra nationella säkerhetsrådgivare, höken John Bolton, som nu säger att han vill se regimskifte i Iran.

Han hoppas att den senaste tidens protester i landet ska leda till just det. Och han tror protesterna kan få större effekt den här gången.

– Den iranska oppositionen blir nu beväpnad med vapen (stulna) från den iranska paramilitären och vapen förs också in i Iran via irakiska Kurdistan. Jag tror att möjligheten till en systematisk insats från oppositionen, inte bara protester utan våldsanvändning mot regeringen, sänder ett budskap som antyder ”att vi inte längre är obeväpnade”.

Det betyder att den islamiska staten är mer sårbar än någonsin, menar han.

Enligt Bolton har han sett bilder på hur kurdiska styrkor tränas och beväpnas i Irak. Han tycker det är synd att Iran, till skillnad från USA, inte har en konstitution som tillåter vapen bland folket.

– Annars skulle det iranska folket haft vapen i sina händer nu, vilket kunde ha gjort stor skillnad.

I somras medgav John Bolton under intervju med CNN att han varit med och planerat statskupper i andra länder. I början av oktober i år skrev han uttryckligen i en artikel att ”Putin måste bort: Nu är det dags för regimskifte i Ryssland”.

Washingtons maktelit har länge velat se ett regimskifte i Iran. Och USA har redan genomfört en statskupp i landet, 1953, då den demokratiskt valda premiärministern Mohammad Mosaddegh störtades och ersattes av den västvänliga shahen Mohammad Reza Pahlavi. Statskuppen leddes av USA och Storbritannien. ”Enligt CIA:s hemligstämplade dokument och register, anlitades några av Teherans mest fruktade gangsters av CIA för att iscensätta pro-shahen-upploppen den 19 augusti”, kan man läsa på Wikipedia.

– Oroa er inte, vi kommer befria Iran, sade USA:s president Joe Biden så sent som förra veckan.

Vita huset har i efterhand försökt tona ner Bidens uttalande.

– Presidenten uttryckte vår solidaritet med demonstranterna, något som han, ärligt talat, har gjort från allra första början, hävdade Vita husets talesman John Kirby i ett uttalande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program