Förnyade robotattacker mot ukrainsk infrastruktur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Nya omfattande attacker från den ryska krigsmakten med såväl ballistiska robotar som kryssningsrobotar ska återigen ha slagit hårt mot ukrainsk infrastruktur under gårdagen, detta enligt Crux. Bland annat ska tunnelbanan i Kiev varit ur funktion efter attackerna.

Med jämna mellanrum sedan i höstas har den ryska krigsmakten genomfört omfattande bombkampanjer med ballistiska robotar, kryssningsrobotar och drönare som slår mot vital infrastruktur för Ukraina. Landet har haft omfattande problem med energiförsörjning som en följd av detta, då den ryska krigsmakten i huvudsak riktat in sig på att slå ut det ukrainska energinätet.

Igår genomfördes återigen en omfattande attack, denna ska ha skett på flera håll i Ukraina och den ukrainska statens energimyndighet Ukrenergo fick genomföra akuta nedstängningar i elva oblaster, motsvarande län, i landet. De ballistiska robotarna som användes i Kiev under gårdagen ska vara svåra för det ukrainska luftvärnet att kunna skjuta ner, enligt Wallstreet Journals uppgifter.

Utöver de ryska bombkampanjerna pågår intensiva strider fortsatt runt Bakhmut i Donbass, där Soledar ska ha erövrats till större del enligt New World Economics. Tillräckliga framsteg har gjorts i Soledar för att en viktig försörjningsled mellan Bakhmut och Siversk är på väg att skäras av. Vilket skulle innebära att försvaret längs linjen Bahkmut och Siversk i Donbass kan komma att försvåras enligt New World Economics analys. Institute for the Study of War, som ofta förkortas ISW, menar däremot till skillnad från New World Economics att erövringen av Soledar inte kommer få någon långtgående påverkan på krigsförloppet.

Vilken påverkan det allt mer ansträngda energinätet i Ukraina får på krigsförloppet är också något som diskuteras omfattande av många olika analytiker som följer kriget nära, där flera menar att den direkta militära påverkan inte är avgörande men har viss effekt. Bland annat Binkovs Battleground.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program