Fokus på NATO, Ukraina och klimatkrisen vid Folk och Försvars Rikskonferens

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Rikskonferensen Folk och Försvar som anordnas årligen i Sälen kommer att fokusera på klimatförändringar som de menar skapar humanitära katastrofer, Sveriges NATO-ansökan och kriget i Ukraina. Från regeringen deltar flera ministrar.

På Folk och Försvars hemsida går det att läsa hur den påstådda klimatkrisen skapar humanitära katastrofer och flyktingvågor. Klimatfrågan tar plats i alla olika typer av etablissemangsforum, även ett där i huvudsak försvars- och säkerhetspolitiska frågor ska avhandlas. Bilden av att det pågår en klimatkris delas inte av alla, riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) ifrågasatte under en debatt i riksdagen att det överhuvudtaget existerar en klimatkris.

Kriget i Ukraina förväntas bli ett stort samtalsämne. De borgerliga partierna i nuvarande regering, bland annat Moderaterna, lovade till exempel att de skulle skänka flera avancerade mobila artilleripjäser av modellen Archer till Ukraina om de vann valet. Vilket inte blev verklighet när den väl tillträdde. Den svenska NATO-ansökan är också kopplad till kriget i Ukraina, då det användes av tidigare svenska och finska partier som anledning att svänga i frågan om NATO-medlemskap trots deras tidigare motstånd mot ett sådant.

Stats-, försvars-, justitie-, och utrikesministern kommer att delta under konferensen enligt uppgifter från regeringen. Ända sedan regeringen tillträdde har ett stor fokus varit att försöka få Turkiet att godkänna den svenska NATO-ansökan. Sverige har däremot fortsatt inte godkänts som NATO-medlem och frågan om hur och när ett svenskt NATO-medlemskap blir verklighet kommer troligen bli ett omtalat ämne. Både stats- och utrikesministern gjort olika försök att blidka den turkiska regimen för att det svenska medlemskapet ska godkännas, men de har hittills misslyckats i sin diplomatiska strävan.

Huruvida det överhuvudtaget blir ett svenskt medlemskap återstår att se, hittills finns inga indikationer på att den turkiska regimen tänker ge efter. Den turkiska utrikesministern har till exempel framhållit, enligt AP, att Sverige inte ens är halvvägs att uppfylla de krav som Turkiet ställt för att godkänna ansökan. De turkiska kraven innefattar bland annat att lämna ut ett stort antal kurder från Sverige, vilka Turkiet pekar ut som kopplade till terrorgruppen PKK.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program