FOI och Säpo anmäls för åsiktsregistrering efter rapport – ”En politisk polis”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Pressbild. Foto: Säkerhetspolisen

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Säpo JK-anmäls nu för åsiktsregistrering efter sin oseriösa och hårt kritiserade rapport ”Rutten demokrati” som attackerar fria medier.
– Jag anser att den här rapporten och att myndidgeterna bakom den har begått ett övertramp och att det handlar om åsiktsregistrering, säger Urban Månsson, ledamot på Yttrandefrihetsombudsmannen, till Swebbtv Nyheter.

Det är Yttrandefrihetsombudsmannen som nu anmält Totalförsvarets forskningsinstitut och Säkerhetspolisen till Justitiekanslern för åsiktsregistrering. Detta med anledning av FOI-rapporten ”Rutten demokrati – Konspirationspropaganda, rasism och våld”, som gjorts på uppdrag av Säpo och som listar Swebbtv som Sveriges främsta regimavslöjare.

– Skriften är full av hat och hot mot de fria medierna, har Swebbtvs vd Mikael Willgert sagt till Swebbtv Nyheter.

”Nu har en JK-anmälan gjorts vilken riktar sig mot FOI och Säpo och avser i första hand befarad åsiktsregistrering men också om rapportens författare kan sägas bedriva myndighetsaktivism”, skriver man på yttrandefrihet.nu.

– Jag anser att den här rapporten och att myndidgeterna bakom den har begått ett övertramp och att det handlar om åsiktsregistrering, säger Urban Månsson, ledamot på Yttrandefrihetsombudsmannen, till Swebbtv Nyheter.

– Det vill jag helt enkelt att Justitiekanslern prövar.

Men rapporten är, trots sitt bisarra innehåll, kanske inte helt förvånande. Den ingår i ett större oroväckande mönster i samhället.

– Man kan se det som ett steg i den samhällsutveckling vi har idag som går mot ett allt mer totalitärt tänkande från statens sida, säger Månsson.

Han kallar rapporten för ”fullständigt hårresande” och ensidig.

– Man pratar om ett landskap i rapporten där man klumpar samman allt som är kritik mot regimen. Man klumpar ihop allt från nazister till libertarianer och kallar det här för extremism och fientlighet mot det liberaldemokratiska systemet.

Varför talar rapporten om ”liberaldemokrati”? Vad är det för något?

Det är den föreställning som makthavarna befinner sig i. Rapporten skapar nya begrepp eller befäster den typen av begrepp, enligt Månsson.

– Säpo är ju tidigare fällda för åsiktsregistrering, säger han till Swebbtv Nyheter.

Och när en myndighet som Säpo ”ägnar sig åt vanliga människors åsikter” liknar det ”mer och mer en politisk polis”, påpekar Urban Månsson.

Om Säpo åker dit för åsiktsregistrering skulle det alltså inte vara första gången. 2006 fälldes man av Europadomstolen som fastslog att Sverige ”brutit mot de mänskliga rättigheterna genom åsiktsregistrering”, rapporterade stockholmsfria.se då.

1998 konstaterade Säkerhetstjänstkommissionen att det förekommit omfattande olaglig åsiktsregistrering inom Säpo ända fram till det året. ”Politisk åsiktsregistrering förbjöds enligt svensk grundlag redan 1969… För att komma undan förbudet gjorde Säpo åtskillnad mellan det centrala registret och vad som kallades arbetsanteckningar”, skrev DN då.

Swebbtvs senaste nyhetssändning:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program