FN: ”Vi äger vetenskapen”, kontrollerar Google-sökningar om klimatet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Melissa Fleming. © Foto: Dean Calma / IAEA (CC BY 2.0)

Nyhetsorganisationer och institutioner bär ett stort ansvar för att ”informera” människor och ”guida allmänheten” om hur världen fungerar. Det säger FN-chefen Melissa Fleming i ett samtal vid World Economic Forum, där hon även hävdar att ”vi äger vetenskapen”.

Det var under en diskussion vid World Economic Forum för ett par veckor sedan som chefen för FN:s avdelning för global kommunikation, Melissa Fleming, talade om ”desinformation”.

”Att tackla desinformation”, heter sändningen.

WEF-programledaren konstaterar att sociala medie-plattformar kan vara ”mörka platser”, fulla med farliga saker som felaktig information och annat ”dåligt innehåll”.

Enligt Melissa Fleming är det häpnadsväckande många unga människor som idag får sina nyheter enbart från appar som TikTok.

– Tiktoks ansvar är enormt. Om det finns så mycket desinformation på deras plattform måste de uppenbarligen göra mer. Men vi som nyhetsorganisationer och institutioner har också ett fortsatt ansvar att informera världen om tillståndet i världen, att guida allmänheten.

Organisationer som FN har dock varit lågt rankade på plattformar som Facebook, säger Fleming.

Detta eftersom platser på internet har inneburit ett ”algoritmiskt skifte” som favoriserat människor, individer, framför institutioner. ”Konspirationsteoretiker” har varit mycket högre rankade, förklarar hon. Men nu har Förenta Nationerna bland annat inlett ett samarbete med Google för att styra sökresultatet om den så kallade klimatkrisen.

FN anser att man äger vetenskapen.

– Det handlar om att utbilda, om att lyfta innehåll som… Vi har till exempel inlett ett samarbete med Google. Om du googlar på ”klimatförändringar” kommer du högst upp i din sökning få alla typer av FN-resurser. Vi startade det här partnerskapet då vi blev chockade när vi googlade på ”klimatförändringar” och fick otroligt förvrängd information högst upp, säger hon.

– Så vi blir mycket mer proaktiva. Vi äger vetenskapen, och vi tycker att världen borde veta det. Plattformarna själva gör det också. Men det är en stor, stor utmaning, som samhällets alla sektorer borde vara aktiva i, fortsätter Melissa Fleming i WEF-samtalet.

Se uttalandet:

Se också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program