FN och EU förklarar krig mot ”farliga konspirationsteorier”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

UNESCO och EU-kommissionen har lanserat en kampanj som ska motverka ”konspirationsteorier” kring bland annat coronaviruset. Konspirationsteorier är farliga och kan elda på ”våldsbejakande extremister”, hävdas det bland annat.

Det är FN:s utbildningsorgan UNESCO som under ”pandemin” lanserat en så kallad informationskampanj kallad ”Tänk innan du delar”, eller ”#ThinkBeforeSharing”, något som nyligen även uppmärksammats av Newspunch.

kampanjhemsidan påstås det bland annat att den så kallade pandemin ”triggat en oroväckande ökning av desinformation och konspirationsteorier” på nätet.

”Konspirationsteorier kan vara farliga”, påpekar man.

– Konspirationsteorier orsakar verklig skada på människor, deras hälsa och även deras fysiska säkerhet. De förstärker och legitimerar missuppfattningar om pandemin samt förstärker stereotyper som kan underblåsa våld och våldsbejakande extremistiska ideologier, säger UNESCO:s generaldirektör i ett uttalande.

Kampanjen mot dessa påstådda konspirationsteorier, som enligt UNESCO genomförs i samarbete med Europeiska kommissionen, Twitter och Judiska världskongressen, påstås ha som syfte att hjälpa människor identifiera, avslöja, reagera på samt ”rapportera om konspirationsteorier för att förhindra att de sprids”, förklaras det.

I ett av informationsbladen som tagits fram för att rätta till människors tankemönster står det att de påstådda desinformatörerna ”ignorerar vetenskapliga bevis och beskyller felaktigt individer och grupper som inte är ansvariga för pandemin”.

I en kampanjfilm från Judiska världskongressen hävdas det bland annat vara en farlig lögn att viruset ingår i en hemlig konspiration som syftar till att vissa grupper ska tjäna pengar.

”Dessa påståenden är inte bara falska. De är skadliga. De ignorerar vetenskap. De skapar rädsla. De främjar misstro. Och hetsar till hat”, sägs det i filmen.

När kampanjen lanserades skrev EU-kommissionen i en nyhet att man tillsammans med UNESCO, Twitter och Judiska världskongressen, ”förenat sina stridskrafter för att öka medvetenheten om konspirationsteorier online”.

– Desinformation och konspirationsteorier skadar hälsan i våra demokratier – detta har blivit mycket tydligt i samband med en global pandemi. Medborgare måste utrustas med användbara verktyg för att kunna känna igen och avfärda dem, sade Věra Jourová , vice ordförande för ”värderingar och öppenhet”, i ett uttalande.

EU-kommissionen har även skapat en egen sajt, där man utförligt förklarar vad människor ska akta sig för. Man listar bland annat uttalanden som nämner Rothschild-familjen eller George Soros. Annan farlig information är påståenden om att coronaviruset skapats i ett laboratorium.

”Kom ihåg: Ingen är ansvarig för att ha skapat viruset, men vi kan alla hjälpa till att stävja utbrottet”, skriver EU-kommissionen.

Samtidigt erkänner dock EU-kommissonen att riktiga konspirationsteorier existerar:

”2006 beslutade den amerikanska distriktsdomstolen i Washington DC (USA) att stora cigarettföretag var skyldiga till konspiration. I decennier hade de gömt undan bevis på hälsorisker kopplade till rökning för att främja högre försäljning”, förklaras det.

– FN har officiellt blivit världens sanningsministerium, lyder en kritisk röst på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program