Flera uppseendeväckande drönarobservationer runtom i Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Flera drönare av mer avancerad sort har synts till vid olika skyddsobjekt i Sverige. Bland annat vid Forsmarks kärnkraftverk och vid det kungliga slottet i Stockholm.

Båda incidenterna skedde i samband med att Försvarsmakten genomfört vad de kallade för omdisponeringar av förband i Sverige. Detta efter att flera ryska landstigningsfartyg omgrupperats till Östersjön och situationen kring Ukraina blivit alltmer spänd. Dessa landstigningsfartyg har sedan återvänt till sina ordinarie baser och därmed lämnat Östersjön. Försvarsmakten har inte utfärdat larm om några överhängande hot, medan många profilerade NATO-anhängare har varit mycket alarmistiska på sociala medier. Utöver kärnkraftverket vid Forsmark och kungliga slottet i Stockholm har det kommit rapporter om misstänkta drönare vid Oskarhamns och Ringhals kärnkraftverk.

Forsmarks ledning konstaterar i en intervju med Aftonbladet att de har haft incidenter tidigare, men att denna drönare klarade av att vara uppe i luften trots extrema väderförhållanden. Vilket skyddsvakterna vid kärnkraftverket kunde observera. Vilket är en indikation om att det kan röra sig om en mer avancerad variant än en privat mindre drönare. Högvakten vid Stockholm ska ha identifierade en drönare över slottet och enligt uppgifter rörde det sig om en större drönare av militär typ, enligt Expressen.

Swebbtv har sökt en kommentar från Forsmark om vilka möjligheter de har att skjuta ner drönare, då det råder flygförbud över kärnkraftverken.

Vattenfalls pressjour meddelar att det är tillåtet för skyddsvakterna att skjuta ner drönare, men att det är något som inte görs lättvindigt.

Exakt vad ett kärnkraftverk tål i form av yttre påverkan, till exempel om en drönare har modifierats och bär sprängämnen, är hemligt. Däremot ska kärnkraftverken vara byggda för att kunna stå emot extrema påfrestningar utifrån, enligt de uppgifter som pressjouren delger oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program