Finsk officer sågar Ukrainas militär och västs fantasier: ”Ryssland kommer inte förlora”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Shamil Khakirov (CC BY-SA 2.0)

I västmedia framställs Ukrainakriget som något Ukraina kan och till slut kommer vinna. Men detta är snarast fantasier. Egentligen ser det riktigt dåligt ut för Ukraina vid fronten och kriget kommer aldrig sluta med att Ryssland drar sig tillbaka. Det säger en högt uppsatt finländsk officer i en intervju med Yle. I media presenteras konflikten på ett sätt som inte stämmer överens med verkligheten och västvärldens politiker saknar realism. Ukraina kommer förlora kriget, såvida inget dramatiskt annorlunda händer.

Det är i en intervju med Finlands public servicebolag Yle som en högt uppsatt finländsk officer bland annat talar ut om den ukrainska militärens kompetens, som han anser vara ”förvirrande låg”. Ju mer han sett av den, ju mer besviken har han blivit.

Officeren har befunnit sig på plats i Ukraina sedan april förra året. Han framträder inte med namn eller bild. Detta innebär dock, påpekar Yle, att han kan diskutera situationen med ”exceptionell uppriktighet”. Yle känner till hans riktiga identitet.

Enligt officeren lider Ukrainas militär av ”riktigt dåligt ledarskap” samt dåliga taktiska färdigheter. Ukrainarna har inbillat sig att de är bra soldater, men att ligga i skyttegravar i åtta år skapar inte bra soldater, påpekar han. Det är utbildning som skapar bra soldater.

Ukrainarna saknar bland annat förmåga att genomföra snabb mobil krigföring. Det är rentav så absurt att de ukrainska styrkorna hämtat exempel från tv-spel och filmer, påstår han. Ukraina har i realiteten inte lyckats ta sig igenom Rysslands befästa positioner över huvud taget.

Att Ukraina kunde ta tillbaka vissa landområden under förra året, då ryssarna backade, var tur, hävdar officeren. Det var ett resultat av Rysslands egna misstag, inte ukrainsk kompetens.

Ukrainarna har visserligen en mycket stark vilja att slåss och vinna. Men det räcker inte. Med den krigföring man använder kommer detta aldrig lyckas.

Officeren anser det vara önsketänkande att Ukraina någonsin skulle kunna ta tillbaka Krim.

Han är också kritisk till att Ukraina inte lyckats blockera ryssarna, vilket hade kunnat rädda städer. Likaså är chansen liten att det kommer bli någon ukrainsk motoffensiv framöver.

En massa vapenleveranser från väst gör inte heller någon större skillnad. Det som hade kunnat göra skillnad är utbildning. Men det är svårt att utbilda ukrainarna, hävdar officeren. De tar nya militärdoktriner som kritik, och blir defensiva. Detta beroende på att de i grunden använder sig av ett sovjetiskt system. Man är orörlig i sitt tänkesätt och gör som man blir tillsagd. De som befinner sig längre ner i hierarkin vågar inte föreslå alternativ till sina överordnade.

Men det är inte bara Ukraina som haft problem. Det har även Ryssland haft. Skillnaden är att de ryska trupperna lärt sig av sina misstag, men det har inte ukrainarna gjort, menar han.

Enligt officeren kommer Ryssland ”inte förlora det här kriget”, eftersom man är en kärnvapenmakt.

Ukraina kommer i stället tvingas ge upp de territorier som Ryssland tagit. Man kommer inte lyckas få bort de ryska styrkorna. Så enkelt är det, påstår han.

– Det här är inte slutet på Ukraina, men gränsen förändras. Det måste accepteras, precis som vi gjorde i vinterkriget. Det går inte att göra något åt ​​det, säger officeren till Yle.

Men västerländska media har skapat ett narrativ utifrån ukrainsk propaganda, fortsätter han i den långa intervjun, varför allmänheten och politiker inte ser med realistiska ögon på kriget. De lever i en mediehajpad fiktion. Inte ens Finlands regering har en realistisk syn på vad som sker.

Officeren påpekar att Finlands statsminister Sanna Marin sagt att kriget tar slut när Ryssland lämnar Ukraina. Men det kommer inte hända. I Finland är man ”överoptimistisk”, påpekar han.

Det finns dock en grupp som lever i verkligheten, förklarar han. USA:s underrättelsetjänster. De förstår vad som egentligen pågår. Men hur mycket av denna verkliga information som hamnar hos andra länder i väst är oklart. Om den verkliga bilden av kriget hade presenterats för allmänheten hade människor blivit skeptiska och viljan att vinna mot Ryssland avtagit. Enligt officeren är det dock viktigt att man förstår sanningen, säger han till Yle.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program