Finansinspektionen kallar till krismöte – bankerna fortsätter rasa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det går inget vidare för västvärlden. Ryssland avancerar i sitt krig mot ”det kollektiva väst” i Ukraina, Kina övertar diplomatin i världen, inflationen skenar och nu kraschar bankerna. Under måndagen kallar Finansinspektionen till sig svenska bolag och banker.

Idag har svenska Finansinspektionen kallat till ett krismöte.

Detta med anledningen av att amerikanska ”nischbanker” alltså börjat krascha. På söndagskvällen svensk tid lanserade USA:s centralbank ett räddningspaket för att hejda en ny finanskris. Men räddningsplankan ”hjälper inte”, enligt TT.

Även nischbanken First Republic har nu rasat och fått två tredjedelar av sitt marakndsvärde utraderat. Banken Pacwest Bancorp har också rasat, enligt Expressen.

Finansinspektionen har därför kallat till sig svenska försäkrings- och tjänstepensionsbolag samt banker ”för att få vetskap om de exponeringar som kan finnas mot de amerikanska bankerna som har problem”, skriver man i ett pressmeddelande.

Myndigheten vill bland annat veta hur stora innehav bolagen har i de amerikanska kaosbankerna.

– Vi ser en viss dramatik och turbulens på den amerikanska bankmarknaden. Vår bedöming är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, eftersom det har en betydande motståndskraft. Däremot är det viktigt att vi nära följer hur de snabba förändringarna i ränteläget påverkar de finansiella företagen överlag, vilket redan är i vårt fokus, säger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman.

Enligt FI har Sverige och EU hårdare regler för att garantera sådant som likviditetsbuffertar och stabilare balansräkningar. Myndighetens bedömning är att de svenska storbankerna inte har några ”egna stora direkta exponeringar” mot de amerikanska krisbankerna.

Den globalistiska banken Silicon Valley Bank, som kraschade förra veckan, har ett mindre representationskontor i Sverige, skriver FI, men inte något tillstånd att bedriva bankverksamhet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program